International conference „MAINTENANCE FORUM 2017“: Job of Maintenance Comunity is to maximise business

Јачање међународне  научне сарадње, кроз повезивање истраживачких капацитета и партнерство засновано на знању  један је од кључних услова за бржи привредни, индустријски и укупан развој региона, главни је закључак Међународне научне конференције „MAINTENANCE FORUM 2017“, која је од 24. до 26. маја одржана у Будви, у хотелу Сплендид.

Учеснисци скупа су се сагласили да државе региона, које се у европском процесу суочавају са бројним изазовима, имају одговорност да заједничким снагама дефинишу приоритете и формулишу најбоље економске и научне политике, које ће омогућити да се кроз заједничке пројекте што боље позиционирају на другим тржиштима.

Овогодишњи „MAINTENANCE FORUM “ окупио је више од 120 водећих стручњака из области машинства, саобраћаја, енергетике, економије, екологије и квалитета, из региона и света. Циљ конференције је био да се се укаже на значај партнерства науке и струке, али и да се јавност упозна са глобалним трендовима и  примерима добре праксе у свету у области одржавања техничких система и „Asset Management“. Скуп је организовао  Машински факултет у Београду у сарадњи са Друштвом Одржавалаца Техничких Система (ДОТС), Институтом ИИПП Будва и Енгејџ сертификационог центра.

Форум је свечано отворен уводним предавањима проф. др Јездимира Кнежевића, оснивача „Mirce Akademy“ у Великој Британији  и Јеrry Holdswort-a, директора Европског института за „Asset Management“ из Велике Британије. Током тродневног скупа одржано je и више пратећих регионалних конференција, као што су: Western Balkan Ministries Forum (WBMF), Montenigrin Economic Forum (MoNEF), Maintenance of Machinery and Equipment (OMO 2017), Conference of Leadership in Bussiness (KLIP 2017), Asset Management in Public Utillity Companies (AMKP).

У оквиру Western Balkan Ministries Forum-а (WBMF) одржана је панел дискусија у којој су учествовали министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, проф. др Владимир Поповић, директор директората за науку Министарства за образовање науку и спорт Републике Словеније, Урбан Крајцар и министар за науку Републике Српске, проф. др Јасмин Комић.

Регионална конференција „MoNEF“  бавила се питањима краха социјализма и контроверзама транзиције у бившим социјалистичким државама. Предавање у оквиру „MoNEF“-а је одржао проф. др Миодраг Зец. У раду АМКП конференције учествовали су представници јавних комуналних предузећа из

Србије, Црне Горе и Републике Српске/БиХ, који су указали на неопходност даљег подизања капацитета у области Asset Management-а, односно потребу да се у што већи број комуналних предузећа уведе системски приступ управљања.  Председавајући ове регионалне конференције био је господин Драган Ђорђевић, директор ЈКП Београдског водовода и канализације.

Током конференције, одржане су презентaције великог броја пријављених радова представника научне и привредне заједнице не само из земаља региона, него и из иностранства –  САД, Немачке, Велике Британије, Русије и  других држава. Овогодишњи„MAINTENANCE FORUM “ био је прилика и за подсећање на пионире одржавања техничких система, пре свих на Jack Hessburg-a (1934-2013) који је као први „Chief Mechanic“ у историји авио индустрије био један од оснивача „maintenance friendly“ приступа у пројектовању и одржавању авиона, а један од живих „легенди“ у тој области, др Andrew S. Jardine-a, професор Универзитета у Торонту, одржао је веома занимљиво предавање на тему „Evidence based Asset Management“.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.