“Недеља енергије 2017” на Машинском факултету

“Нове технологије у енергетици”, назив је конференције која ће у оквиру “Недеље енергије 2017” бити одржана у уторак, 30. маја, на Машинском факултету у Београду. Дан раније, Форумла Студент тим “Друмска стрела” представиће јавности ново возило за сезону 2017. Организацијом ових догађаја, Машински факултет се активно укључио у реализацију прве “Недеље енергије”у Србији – манифестације чији је циљ подизање свести о енергетској одрживости и ефикасности, коришћењу обновљивих извора енергије и заштити животне средине.

О циљевима предстојеће конференције на МФ, али и о томе на који начин Машински факултет, као научно-обазовна институција са дугом традицијом, може да допринесе заједничком циљу – рационалнијем коришћењу енергетских ресурса у Србији,  разговарали смо са једним од учесника скупа, проф. др Милошем Бањцем са Катедре за термомеханику МФ, иначе помоћником министра рударства и енергетике РС за сектор енергетске ефикасности и обновљиве изворе енергије.

Циљ конференције “Нове технологије у енергетици” јесте да се шира јавност у Србији упозна са правцима даљег развоја енергетске ефикасности и политике енергетске ефикасности у РС, спровденим пројектима и будућим корацима у тој области, рекао је проф. Бањац. С тим у вези, он је најавио и своје предавање  о политици енергетске ефикасности  РС, односно законодавном и институционалном оквиру кроз који се на свим нивоима друштва спроводе различити механизми и мере за уштеду енергије.  Проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за научноистраживачки рад МФ одржаће предавање о енергетској ефикасности и одрживој енергетици код моторних возила. О енергетској ефикасности у зградарству говориће проф. др Маја Тодоровић, а проф. др. Александар Јововић имаће излагање о климатским променама и утицају енеретског сектора на климатске промене, навео је проф. Бањац.

Главни циљ машинства, као научне дисциплине, јесте ефикасност, односно, унапређење постојећих и развој нових уређаја који ће бити ефикасни и трошити мање енергије, подсетио је професор Бањац. С друге стране, на Машинском факултету, на којем се, иначе, изучава 21 научна дисциплина, енергетском ефикасношћу се бави више од половине смерова. У том смислу,  Машински факултет је препознат као главни партнер Града Београда на успостављању енергетске ефикасности у  граду. Отуда и позив да се у оквиру прве Недеље енергије у Србији на МФ организује стручни скуп о новим технологијама у енергетици,  истакао је наш саговорник.

На Машинском факултету прошле године формиран је и Центар за обуку енергетских менаџера. Систем енергетског менаџмента има кључно место у спровођењу политике енергетске ефикасности у РС која је дефинисана Законом о ефикасном коришћењу енергије, подсетио је професор Бањац. С тим у вези, додао је он, закон је предвидео да неке од организација могу да спроводе курсеве обуке за енергетске менаџере. Машински факултет је препознат као организација која је кадровски и технички оспособљена за тај посао, чиме је стекао право да постане овлашћена организација, односно Центар за обуку енергетских менаџера. Основни циљ тог пројекта Министарства за рударство и енергетику јесте оспособљавање што већег броја људи да самостално у својим локалним заједницама, индустријским постројењима или зградама проналазе начине за уштеду енергије и о томе обавештају министарство. Дакле, циљ је да  заједничким снагама и на  свим нивоима у друштву допринесемо смањењу потрошње енергије у Србији, нагласио је  професор Бањац.

Недељу енергије”, која ће трајати од 29. маја до 2. јуна организују градски Секретаријат за енергетику и Центрано европски форум за развој – ЦЕДЕФ, а под покровитејством Града Београда и Министарства рударства и енергетике РС. Манифестација се обележава у оквиру Европских дана енергије, а свечано отварање најављено је за 29. мај на Платоу испред Скупштине града. Истог дана биће одржана и конференција „Одржива енергија за све“, као и радионице за ученике средњих и основних школа у Природњачком музеју на тему“Енергетска ефикасност и примена обновљивих извора енергиј у пракси“. На платоу испред Старог двора биће одржан и „Сајам позитивне енергије“. Другог дана, на Машинском факултету биће одржан скуп „Нове технологије у енергетици“, након чега ће сви заинтереосвани посетици моћи да обиђу и виде изложбу аутомобила Студент Формула тима „Друмска стрела“. И ЈКП Београдске електране отварају своја врата. У оквиру манифестације биће организована и зелена бус тура, као и обилазак Музеја Николе Тесле и Музеја науке и технике.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.