Обележен Дан модула за заваривање

Доделом диплома првој генерацији полазника Курса за међународне инжењере заваривања, који се од прошле јесени реализује у оквиру међународно акредитoваног Центра за обуку особља у заваривању на Машинском факултету у Београду, свечано је обележен је VII Дан модула за заваривање и заварене конструкције МФ. Центар за обуку особља у заваривању, основан је током прошле године, а 27. децембра 2016. добио је међународну акредитацију и постао овлашћено национално тело за обуку особља у заваривања.

Модул заваривање и заварене конструкције основан 27. маја 2006. године, на иницијативу професора МФ и уз велику подршку немачке компаније „Мессер Техногас“, као одговор на реалне потребе привреде. Школовање првих инжењера у овој области, која се изучава у оквиру мастер академских студија, почело је 2009. године, када су први студенти уписали овај смер.

Представљајући резултате у претходних годину дана, шеф модула, проф. др Оливера Поповић је  указала на чињеницу да интерсовање за заваривање и заварене конструкције из године у годину расте. У школској 2016/2017 години овај смер је уписало 24 студента, што је за осам више од квоте која је утврђена пре 10 година када је модул формиран. Иначе, на првој и другој години укупно је уписано 37 студената, а изборне предмете слушају и студенти других смерова МФ. То само потврђује и чињеницу да је материја која се изучава на модулу важан део опште културе машинских инжењера, истакла је проф. Поповић.

Већина студената који похађају овај студијски програм, после дипломирања лако нађе запослење, У овом тренутку готово да нема незапослених машинских инжењера за област заваривања. Наши дипломци су препознати као једини инжењери који имају комбиновано знање из области машинства и металургије. То је данас веома пожељна комбинација знања, али и правац који у наредном периоду треба да следимо, нагласила је проф. Поповић. Она је изразила посебну захвалност компанији “Мессер Техногас“ која, донирањем опреме, организовањем праксе и стипендирањем студената, пружа велику подршку даљем развоју овог модула.

Цитирајући немачког филозофа Имануела Канта да је искуство без теорије слепо, а теорија без искуства само интелектуална игра, декан МФ, проф. др Радивоје Митровић је рекао да Модул за заваривање и заварене конструкције, чији дипломци у пракси на најбољи начин потврђују квалитет стеченог знања, представља пример добро конципираног студијског програма. Међутим, додао је, привреди Србије генерално недостају инжењери који поред теоријских знања имају и практичне компетенције. Зато је опредљење МФ да поред врхунског теоријског знања студентима омогући и стицање одређених практичних вештина које захтева рад у предузећима.

Подсећајући да МФ располаже добро опремљеним лабораторијама у којима се адекватним експериментима могу верификовати различите теоријске поставке,  али и проблеми из праксе, декан МФ је упутио позив колегама инжењерима да  својим  доприносом омогуће ренесансу машинског инжењерства у Србији и региону. На Машинском факултету постоји 21 студијски програм, 15 трационионалних и шест нових. Машински факултет ради и на палети других студијских програма који треба да надоместе оно чега у Србији нема у довољној мери, а то су првенствено ICT стручњаци. У условима Четврте технолошке револуције која подразумева дигитализацију у свим сферама престаје потреба за стручњацима општег типа, зато смо конципирали студијски програм за основне академске студије у области ICT, који је у Ректорату БУ оцењен као један од најбољих у Србији , истакао је, између осталог, професор Митровић.

Током радног дела свечаности, компанија Месер Техногас је представила нову локацију и нове могућности свог HVOF постројења. Представник компаније ELIT INOX из Чачка говорио је утицају заштитне атмосфере у зони жарења цеви од нерђајућег челика, а представник предузећа COBALT из Бачке Паланке представио је план обуке заваривача заснован на стандарду SRPS EN ISO 9606-1  Прилог B. Пажњу су привукле и презентације: Заваривање плакираног челика посуде неутрализатера, Заваривање дрвета и Плазма метализација.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.