Машински факултет и Siemens Mobility: Сарадња у образовању кадрова

Компанија „Siemens Mobility d.d.o“  Церовaц студентима Машинског факултета у Београду даје могућност да знања стечена током студија на најбољи начин надограде и примене у реалном радном окружењу, кроз програм стипендирања и менторски рад са врхунским стручњацима. На овај начин компанија жели да пружи подршку академцима са истакнутим резултатима и интересом за даље усавршавање“,  речено је на презентацији ове компаније која је одржана у четвртак, 25. априла, у Свечаној сали Машинског факултета.

У име Машинског факултета, представнике компаније и присутне студенте, поздравио је др Драган Милковић, председник Савета Машинског факултета и редовни професор на Катедри за шинска возила.

„Машински факултет у Београду има дугогодишњу веома успешну сарадњу са компанијом „Siemens Mobility“ у многим сегментима, а посебно у домену образовања и развоја кадрова у области железничког машинства. Сарадња са компанијама је један од приоритета Машинског факултета, јер је крајњи циљ процеса образовања инжењера машинства да они после дипломирања што пре пронађу запослење“, истакао је, између осталог, проф. Милковић.

Компанија „Siemens Mobility d.d.o“  Србија се бави пројектовањем, инжењерингом и производњом шинских возила и компонената за шинска возила и део је „Siemens Mobility“ дивизије, која је више од 160 година лидер за одржива, поуздана и сигурна транспортна решења.

О историјату и развоју ове немачке компаније говорила је Горана Радаковић из Сектора за комуникације, а затим се осврнула и на пословање компаније „Siemens Mobility“ у нашој земљи.

„Наша компанија у Србији послује кроз пет организационих једница, које обухватају шинска возила, решења за аутоматизацију и електрификацију шина, системе по систему „кључ у руке“, као и софтверска решења за већи степен искоришћености капацитета железничке инфраструктуре“, навела је она, између осталог.

Представници „Siemens Mobility“  упознали су студенте са производним програмом и капацитетима ове компаније, с посебним освртом на производни погон у Лужницама, где се склапају трамваји AVENIO, прво комплетно шинско возило које се производи у Србији за европско тржиште.  Представљен је  и „Engineering Hub“ Srbija, нови пословни објекат отворен у марту прошле године, као један од укупно седам инжењерских центара ове компаније у свету. О раду ове пословне јединице, развојним и истраживачким плановима компаније у наредном пероду говорили су пројектни инжењери Бранко Михаиловић и Драган Рацић.

О програму стипендија, који студентима омогућава да у реалном радном окружењу унапреде своја академска знања и вештине и истраже своје могућности и афинитете у будућој професији, као и о могућностима за развој каријере и напредовање у области индустрије шинских возила говорила је Јелена Стаменковић из Сектора за људске ресурсе.

За програм стипендија могу да се пријаве сви заинтересовани студенти мастер студија на Машинском факултету. Стипендирање траје од од 6 до 18 месеци, а избор кандидата врши селекциона комисија која се састоји од представника компаније Siemens.  Студенти самостално дефинишу план и програм рада уз подршку стручњака Siemensа. Тема завршнoг рада дисертације биће дефинисана од стране Siemens-a или у изузетним случајевима од стране студената. Након успешно завршеног програма стипендирања студент потписује Уговор о раду који ће трајати у дужини од минимум двоструког времена проведеног у програму стипендирања или највише 24 месеца.

Детаљније информације о програму стипендија можете да погледате ОВДЕ.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.