Дан Студената: Образовањем се не ствара само стручњак, него и човек

Студенти Београдског универзитета обележавају Дан студента – 4. април. Тим поводом протеклих дана организовано је низ пратећих свечаности, едукативних програма, музичих и спортских такмичења… Дан студената се обележава  у знак сећања на велике демонстрације које су студенти у Београду организовали 4. априла 1936. године, када је у протесту, због јачања фашизма у Немачкој, убијен студент права Жарко Мариновић.

Данашње генерације академаца и поред реалних проблема – великог оптерећења у настави, половичне примене Болоњског програма и непознаница око правила студирања – имају далеко боље услове за живот и рад на универзитету. Остало је питање мотивације. У том смислу, студентске организације имају важну улогу. Осим на заштити права и интереса студената, последњих година све више наглашавају значај неформалног образовања, и интереакције са широм друштвеном заједницом. На тај начин доприносе подизању квалитета студирања, а самим тим утичу и на креирање будућег друштвеног окружења.

Организовање студената је веома важно за Машински факултет. Захваљући доброј организацији и сарадњи студента продекана, Студентског парламента и Савеза студената – на факултету увелико живи парадигма: „Студент у центру учења”. Ови млади људи, који својим ентузијазмом представљају нову генерацију академаца, добро знају да школовање не обликује појединца само као стручњака, већ и као човека, који мора да буде спреман да одговори на све професионалне и друштвене изазове.

Студент продекан је мост у комуникацији студената и управе Машинског Факултета, посебно када је реч о заштити права и интереса студената. Међутим, на Машинском факултету готово да нема случајева повреде студентских права. Зато су активности студента продекана усмерене на пружање помоћи колегама у области образовања и стручног усавршавања, рекао је у разговору за сајт МФ студент продекан Урош Летуница. Најчешће је реч о стипендијама, стручним праксама или могућностима аплицирања за мастер и докторске студије на факултетима у земљи и иностранству.

Важан аспект активности студента продекана јесте и подстицање неформалног образовања студената. Кроз организовање стручних предавања и радионица, студенти имају прилику да прошире знања и вештине из појединих области које изучавају на факултету. Ускоро планирамо да у сарадњи са професорима са Катедре за вадзухопловство и Директоратом цивилног ваздухопловства РС организујемо предавање о вадухопловним прописима. Студенти током студија изучавају ту област, али пракса захтева нешто потпуно друго. Зато су ова и слична предавања изузетно важна. У намери да анимирају што већи број студената за такав вид активности, представници студената МФ планирају да од наредне школске године већ на првој години студија формирају студентска већа, преко којих ће студенти бити обавештавани о свим важним дешавањима на факултету, нагласио је Урош.

Побољшање квалитета студија је један од приоритета и Студентског парламента МФ. С тим у вези, та организација предузима низ активности како би студентима, посебно на првој години, олакшало студирање. Председник Студентског парламента МФ Јагош Стојановић посебно издваја пројекат – Групно спремање испита – чији је циљ повећање пролазности студената на појединим предметима, а самим тим и већа пролазности на студијама. Тај пројекат је дао прве резултате, рекао је Јагош, најављући нове пројекте који се односе на реформу наставе. Реч је о увођењу поправних колоквијума и студентима-менторима.

Студентски парламент има добру сарадњу са управом МФ, која је подржала велики број пројеката. Посебно су поносни на иницијативу помоћи студентима из социјално-угрожених категорија становништва. Управа Факултета је подржала нашу иницијативу да се ти студенти, који самофинасирају студије, ослободе плаћања школарине, навео је Јагош.

Осим што брине о студентским питањима, Студентски парламент МФ интензивно ради и на промоцији Машинског факултета. Посебно су поносни на организацију предавања и скупова као што је ИВ Конгрес студената технике који ће, од 6. до 9. априла, бити одржан на Златибору. Централна тема скупа је „Потенцијал енергије и очување животне средине“, једна од најактуелнијих тема у области машинског инжењерства у свету. У наредном периоду планирају низ нових активности – од хуманитарних акција, спортских и културних дешавања до реформе наставе.

Савез студената МФ је основан 1960. године и најстарија је студентска организација на Машинском факултету. Од самих почетака Савез студената је усмерен на то да, добром организацијом друштвеног живота академаца, студирање учини што занимљивјим. Циљ је да се студенти, кроз ненаставне активности, подстакну да науче нешто ново. С тим у вези, Савез студената МФ развија и унапређује сарадњу са другим студентским организацијама и факултетима. Добар пример су курсеви страних језика које реализујемо у сарадњи са Савезом студената Филошког факултета, истакао је генерални секретар те студентске организације Предраг Живић.

Савез студената МФ подстиче и хуманитарни рад студената. Једна од акција је добровољно давање крви која се у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије реализује два пута годишње. Студенти МФ се радо одазивају и акцијама прикупљања хуманитарне помоћи за категорије становништва којима је помоћ најпотребнија. Најзначајније су акција прикупљања новогодишњих пакетића за децу без родитељског старања у Звечанској и акција прикупљања помоћи за КБЦ Звездара.

Говорећи о активностима у наредном периоду, Предраг посебно наглашава планове да се чувеном клубу “Машинац” врати стара слава. “Машинац” је некада био култно место окупљања академаца. На чувене игранке долазили су студенти са свих факултета Београдског универзитета, а чести гости су били и многе познате јавне личности. Уколико техничке могућности буду дозволиле учинићемо све да “Машинац” поново постане место главних културних дешавања у Београду, закључио је на крају Предраг Живић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.