Годишња Конференција ДИВК-а: Од механике лома до интегритета конструкција

divkБеоград ће бити домаћин Европске конференције о лому – ECF 22, која ће се одржати од 26. до 31. августа 2018. године, званично је саопштено у среду, на 16. Годишњој конференцији Друштва за интегритет и век конструкција (ДИВК). То је, како је оцењено, велико признање за нашу земљу, јер је одлука о председавању Србије једним тако значајним скупом, који окупља водеће светске експерте у тој области, донета у оквиру Европског удружења за интегритет и век конструкција (ESIS), чији је ДИВК члан.

На скупу, који је одржан на Машинском факултету у Београду, кроз предавања водећих домаћих и иностраних стручњака, разматране су најзначјаније теме у области инегритета и века конструкција. Ова, 16. по реду Конференција је по много чему посебна, рекао је за сајт МФ, председник ДИВК-а, професор др Александар Седмак, који је и један од двојице потпредседника ESIS-a.

divk1У раду скупа, како је истакао, учествовали су представници Извршног одбора Европског удружења за интегритет и век конструкција – председница, госпођа Leslie Banks-Sills и потпредседник, господин Francesco Iacovello, као и проф. др Zhiliang Zhang са Норвешког универзитета за науку и технологију  и професор Per Štahle са LUND универзитета у Шведској. То довољно говори о томе да смо имали, не само интересанта предавања, него и могућност да чујемо европску и светску научну елиту у области интегритета и века конструкција, подвукао је професор Седмак.

Говорећи о значају научних истраживања у овој области, наш саговорник је подсетио да је пређен дуг пут од механикле лома до интегриета конструкција. Ова научна област има изузетан значај, јер се данас примењују параметри механике лома да би се спречио лом конструкција и обезбедио њихов интегритет. Не треба подсећати колико је то важно, на пример, у пројектовању и изградњи мостова, као и у другим сегментима где ја важно обезбедити интегритет конструкција. Резултати тих истраживања допринели су развоју међународне научне сарадње, али и сарадње у другим областима.

divk-2Као најупечатљивији пример, професор Седмак је издвојио градњу ХЕ Бајина Башта. Реверзибилна електрана, веома интересантне конструкције, јединствене у свету. Пројектом је предвиђена изградња два огромна цеовода, што би јако много коштало. Међутим, постојала је могућност да се направи само један цевовод, уколико се докаже интегритет конструкције. После опсежних истраживања, којима је руководио професор др Стојан Седмак, у која су били укључени истраживачи са територије целе бивше Југославије, то је и остварено. Та истраживања су, како је навео, била кључна за успостављање југословенско-америчке сарадње на пројекту “Механика заварених спојева” , који је реализован у периоду од 1982. до 1992. године. Значи, истакао је професор Седмак, заварени спојеви су увек најважнији, и о њима увек морамо да водимо рачуна.

Иако је последњих деценија заваривање веома напредовало, односно грешке су мање,  или их има мање, ипак, не сме да се занемари опасност да у споју постоји грешка. Једно је сигурно, још дуги низ година бавићемо се овом темом, закључио је професор Александар Седмак.

О Друштву за интегритет и век конструкција

Друштво за инегритет и век конструкција постоји од 2001. године. Потреба да се формира подстакнута је сарадњом са Европским друштвом за интегритет конструкција (European Structural Integrity Society – ESIS) и њиховом жељом за већим учешћем стручњака из наше земље, исказаном, на 13. Европској конференцији о лому (ECF 13). Узлазна сарадња резултирала је одлуком да Београд у августу 2018. године буде домаћин ECF 22.

divk3Међутим, све има своју предисторију. Према подацима, наведеним на сајту ДИВК-а, некадашња  Југославија је још 1992.г. била успешан организатор 9. Европске конференције за лом (ECF 9) у Варни. Поверење да Југославија организује ЕЦФ 9 стечено је активним учешћем бројне делегације из Југославије у раду ЕСИС, које је започело 1982. на ECF 4 u Leobenu, када су домаћи аутори изнели већи број радова. После тога, на свим бијеналним ECF су радови из Југославије били присутни, а највећи број је изложен управо на ECF 9.

Друштво за интегритет и век конструкција – ДИВК је добровољно, невладино и недобитно удружење, основано ради остваривања циљева у области сигурности и обезбеђења интегритета конструкција, од фазе пројектовања до краја радног века конструкције.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.