72 ГОДИНЕ МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА – ИЗВРСНОСТ КАО ИМПЕРАТИВ

Машински факултет Универзитета у Београду, ове године обележава 72 године од када је, давне 1948. године, самостално започео мисију образовања армије машинских инжењера који ће радити на изградњи и развоју домаће привреде и друштва.  Темељи високог образовања у области машинства у Србији, постављени су 1873. године, када је Универзитет у Београду донео одлуку о увођењу групе машинских предмета – науке о машинама и механике. Зато машинци, ове године, с поносом обележавају и 147 година високошколске наставе у области машинства.

Машински факултет традиционално прославља Дан факултета последње суботе у октобру. Ове године, пандемија је значајно променила  начин обележавања тог, за факултет, важног датума. По први пут у историји факулета, велики годишњи сусрет „машинаца“  пресељен је из простора  Амфитатра А, у онлајн окружење. Свима којима је „Машинац“ у срцу омогућено је да у суботу, 31. октобра у 11 сати, из својих домова,  путем видео стрима на факултеском сајту (www.mas.bg.ac.rs), прате директан пренос симболичног обележавања Дана факултета .

Дан факултета је прилика да се представе најважнији резултати и иновације у настави и истраживањима, најбољи студенти и њихови пројекти, као заслужни појединци и организације који су допринели развоју и афирмацији Машинског факултета…

Година за нама донела је нове изазове и велике промене у досадашњем начину живота и рада. Пандемија Ковид 19 је донела „нову реалност“ и у високо образовање и потпуно  променила досадашњу парадигму учења. Настава је „преко ноћи“ из учионица пресељена на онлајн платформе. Машински факултет је спремно одговорио на тај изазов. За само пар месеци успео је да унапреди цео наставни процес и прилагоди га настави на даљину. Наставници су и пре ситуације изазване пандемијом користили могућности електронских платформи, а развијена ИТ инфраструктура омогућила је факултету да свој рад прилагоди новим околностима.

Становиште Машинског факултета је да се свет технолошки веома брзо мења и да ћемо, уколико високо образовање не буде пратило те промене, остати на периферији догађања. Водећи се добром праксом најбољих универзитета у свету, факултет је последњих година урадио много тога да унапреди квалитет и атрактивност студијских програма и прилагоди их глобалним трендовима и потребама привреде.  Основни циљ је да студентима отвори пут ка  ка успешној  професионалној каријери машинских инжењера – тражених и у земљи и у свету.

Најновија активност у том правцу је учешће на јавном конкурсу Мастер 4.0, који је на идеју Иницијативе „Дигитална Србија“ реализовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Резултат је нови мастер студијски програм Индустрија 4.0, који заједно изводе Математички факултет Универзитета у Београду и катедре Машинског факултета за производно машинство, индустријско инжењерство и аутоматско управљање.

Настава на мастер програму Индустрија 4.0 почела је ове академске године, а са њом се наставио и пионирски посао трансформације Машинског факултета.

Ново индустријско доба захтева образовни систем који школује инжењере врхунским теоријским интердисциплинарним знањима и практичним компетенцијама. Стручњаке, који ће бити креативнији, иновативнији и спремнији  да одговоре технолошким изазовима Индустрије 4.0 и потребама новог начина производње. Зато је мастер Индустрија 4.0 формиран у сарадњи са водећим домаћим и страним компанијама које су показале жељу да активно учествују у образовању будућих инжењера за тзв. „индустрију знања“.

Машински факултет је  деценијама уназад давао врхунска теоријска и практична знања инжењерима. Сада томе жели да придода и оно што се назива практичним компетенцијама и меким вештинама, на чему послодавци све више инсистирају.

Основан је Студентски центар изврсности чија је идеја развој професионалних и личних вештина које нису део студијских програма али га одлично допуњују. На тај начин, најбољим студентима је омогућено да  кроз практичан рад остваре своје амбиције, обогате знање стечено током студија и примене га на решавање конретних инжењерских проблема. У центру тренутно ради пет студентских тимова од којих су неки респектабилни у светским размерама. Основни циљ је да студенти, радећи на конкретним пројектима надограде знање стечено током студија, стекну неопходне практичне компетенције и вештине које су императив времена у коме живимо.

Тимови који раде у оквиру Студентског центра изврсности, поред студената Машинског факултета, окупљају и академце са других факултета Универзитета у Београду. У том смислу, отварање овог центра има изузетан значај не само за Машински и друге техничке факултете,  него и за цео Универзитет у Београду.

Квалитет образовања на Машинском факултету препознале су и водеће стране компаније које послују у Србији. Међу њима су немачки Бросе,  Цет-Еф, Сименс, Месер Техногас и многе друге с којима Машински факулет негује дугогодишњу успешну сарадњу. Најбољу потврду да се на Машинском факултету школују стручни кадрови, квалификовани, компетентни и спремни да одговоре савременим инжењерским  изазовима представља међународна АСИИН акредитација, која је у марту ове године продужена до октобра 2025. године. 

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.