Свечано отворен Студентски центар изврсности

На Машинском факултету у Београду свечано је отворен Студентски центар изврности (СЦИ) у којем пет врхунских тимова тренутно ради на различитим иновативним пројектима у области моторних возила, бродоградње, ваздухопловства, роботике и биомедицинског инжењерства.

Основна идеја је да се студентима омогући да несметано раде на конректним пројетима и на тај начин надограде теоријско знање које су стекли током студија. Акценат је на развоју практичних компетенција и тзв. „меких“ вештина, који нису део студијског програма, али га одлично допуњују.

„Оснивaњем Студентског центра изврсности Машински факултет је направио велики помак у образовању будућих машинских инжењера. Најбољим студентима јеомогућено је  да  кроз практичан рад остваре своје амбиције, обогате знање стечено током студија и примене га на решавање конретних инжењерских проблема, истакао је академик, проф. др Владан Ђорђевић на званичном отварању овог центра.

Говорећи о важности студентских пројеката, он је рекао да су идеје на чијем развоју студенти раде, веома пробране и атрактивне. „Теме су такође и мултидисиплинарне и захтевају тимски рад. Међутим, има и једна новина, а то је управо развој тзв. „меких“ вештина, које су изузетно тражене. У свету  је одавно познато да није довољно само да произвете  добар производ, него је потребан и одговарајући дизајн, затим и добра организација рада већег броја људи, али и материјална средства и сви други неопходни услови за успешно пласирање производа на тржишту“, закључио је академик Ђорђевић.

Окупљенима се обратио и проф. др Ненад Зрнић, прорекор за међународну сарадњу Универзитета у Београду, који је поздравио отварање Студентског центра изврности.  „Машински факултет је један од светлих примера студентског активизма и ангажовања, када је реч о примени иновација, студентским такмичењима и слично. У том смислу, отварање овог студентског центра представља велики подсицај за Универзитет у Београду, који 1. новембра, када званично почиње пројекат Еразмус+, фирмално улази  и формално улази у мрежу европских универзитета-  CircleU, у којој су и су Архус универзитет из Данске, Универзитет из Осла, Хумболтов универзитет из Берлина, Кингс колеџ из Лондона, Католички универзитет из Лувена у Белгији и Универзитет у Паризу“, навео је проф. Зрнић.

Према његовим речима један део тог пројекта биће управо студентске активности, јер ће Београдски универзитет бити координатор четвртог радног пакета који се односи на иновације које воде студенти.  „То је сјајна прилика за наше студенте да се ангажују у реализацији, не само тог радног пакета, него и пакета који се односи на менаџмент пројекта. Мрежа европских универзитета предвиђа одговарајућа тела где ће студенти моћи да износе своја мишљења и предлоге за даљи рад ове универзитетске алијансе која у будућности можда прерасте у конфедерални универзитет“, нагласио је проректор Београдског универзитета. је проф. Зрнић.

Декан Машинског факултета, проф. др. Радивоје Митровић подсетио је присутне да студентски тимови који раде у оквиру Студентског центра изврсности, поред студената Машинског факултета, окупљају и академце са других факултета Универзитета у Београду.  „Врхунска теоријска знања су била оно с чиме су студенти Машинског, ЕТФ-а, Технолошког и , Грађевинског факулета одлазили у свет рада. Сада томе треба додати и практичне компетенције и тзв. „меке“ вештине које ће будућим инжењерима омогућити да брзо одговоре долазећим техничким и технолошким изазовима. У том смислу, отварање овог центра има изузетан значај не само за Машински и друге техничке факултете,  него и за цео Универзитет у Београду“, закљкучио је проф. Митровић.

У име студената и чланова свих пет тимова који раде у СЦИ, обратила се Александра Драгићевић, чланица BMI/ZeptoHyperTech тима. Она се захвалила руководству Машинског факултета што је, како је истакла, препознао жељу и спремност студената за даљим радом и развојем. „Веома смо захвални Машинском факултету што нам је омогућио простор где можемо да се развијамо као машински инжењери и на један идеалан начин усавршавамо и подижемо струку и науку на виши ниво, постанемо иврсни и препознати свуда у свету, што већина тимова већ јесте“,  истакла је Александра.  Она је изразила наду да ће се сарадња на овом пројекту наставити и мотивисати  друге студенте да направе тимове који ће се придружити центру и на најбољи начин представљати факултет.

Срудентски центар изврсности се налази на четвртом спрату „старе“ зграде Машинског факултета у Рузвелтовој улици. Уместо некадашњег руинираног простора, сада су то светле и модерно опремљене просторије у којима тренутно раде Формула Студент тим „Друмска стрела“, који се бави пројектовањем и израдом трчких возила по угледу на Формулу 1 за међународна Формула студент такмичења широм Европе. Затим, Confluence Belgrade тим студената Катедре за бродоградњу, који ради на развоју и изради енергетски ефикасних пловила.  Тим Беоавиа који се бави дизајнирањем, пројектовањем и производњом беспилотних летелица и BMI/ZeptoHyperTech тим који ради на развоју иновативних производа у области биомедицинског инжењерства, намењених унапређењу здравља и квалитета живота.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.