Свечано обележен почетак наставе на новом мастер програму Индустрија 4.0

На Машинском факултету у Београду у понедељак је свечано обележен почетак наставе на новом мастер студијском програму Индустрија 4.0, који заједно реализују Машински и Математички факултет Универзитета у Београду.

Добродошлицу првој генеренцији студената и успешан почетак студија, пожелео је декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић. „Ово је значајан дан за наш факултет јер креће нови студијски програм који је одраз најбоље светске праксе и представља најсавременији концепт образовања стручњака за индустрију коју сачињавају тзв. „паметне“ фабрике“, поручио је он.

 

Мастер студијски програм Индустрија 4.0 настао је кроз подстицај Владе Републике Србије, а изабран је на јавном конкурсу који је, на идеју Иницијативе „Дигитална Србија“, реализовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја  с основним циљем да се знања из информационих и информационо-комуникационих технологија у високом образовању у Србији подигну на виши ниво.

„Машински факултет има 21 модул на мастер академским студијама. Поред традиционалних усмерења по којима смо препознатљиви, сада имамо још један веома атрактиван студијски програм. Много тога што ћете изучавати ради се и на другим студијским програмима, али мастер Индустрија 4.0 представља синергију различитих научних дисциплина на чему инсистирају добро организоване европске привреде да би део своје производње лоцирали у Србији“, нагласио је, проф. Митровић.

Студенте су поздравили и ван. проф. др Живана Јаковљевић, шеф Модула Индустрија 4.0, проф. др Бојан Бабић, шеф Катедре за производно машинство и проф. др Весна Спасојевић Бркић, шеф Катедре за индустријско инжењерство, који су и координатори новог студијског програма.

Мастер академске студије Индустрија 4.0 су мултидисциплинарни студијски програм чији је основни циљ да припреми студенте за послове будућности у оквиру Индустрије 4.0. По свом садржају програм представља „бленд“ најновијих сазнања из области производног машинства, индустријског инжењерства и информатике.

На свом путовању кроз студијски програм Индустрија 4.0, студенти ће стећи знања и вештине из напредних технологија, међу којима се издвајају роботика, вештачка интелигенција, информационе технологије, дигитализација предузећа, виртуелна реалност, интернет ствари, реконфигурабилни технолошки системи… Поред тога, стећи ће и одговарајућа бизнис знања и трансверзалне вештине.

Мастер студијски програм Индустрија 4.0 креиран је у уској сарадњи са компанијама, а његову посебну додату вредност чине две праксе и мастер рад који ће се израђивати код послодавца. Више од 20 компанија је исказало спемност да учествује у образовању инжењера за Индустрију 4.0 кроз студентску праксу, мастер рад и учешће експерата. Међу њима су:  SAP West Balkans, Siemens Mobility, Металац ад, НИС, Инмолд пласт, Сервотех, ZF Serbia, Сага, Endava, NCR Corporation, Direct Media, Levi9 Global и друге.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.