Предавање: „Наука с душом – Пупин, Тесла и Миланковић“- 15. новембар у 19 часова

„Наука с душом – Пупин, Тесла и Миланковић“ назив је предавања које ће у петак, 15. новембра на Машинском факултету у Београду одржати Александра Нинковић Ташић, председница Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин и мултикултурани амбасадор УНЕСКО клуба Универзитета Сорбона. Предавање је заказано за 19 часова у Свечаној сали 211,  а организатор је Студентски папрламент Машинског факултета.  

Александра Нинковић Ташић је својим истраживачким радом открила безброј занимљивих података о нашим великанима науке, Пупину, Тесли и Миланковићу. Најважније поље њеног вишегодишњег рада односи се на прикупљање архивског материјала о животу и делу  Михајла Пупина у читавом свету. Гошћа Машинског факултета је и ауторка најпознатије и најпосећеније изложбе о Михајлу Пупину — Од физичке до духовне реалности. У сарадњи са сарадњи са САНУ и Матицом српском приредила је два издања Пупинове аутобиографије.

Њена књига „Звездобројци“ постигла је велику популарност. У њој живе приче Михајла Пупина, Николе Тесле и Милутина Миланковића које су записали када су постали славни. На тај начин сачувала је од заборава њихове записе о детињству и суперхеројима као о највећој снази која их је водила кроз живот…

Звездоброј је стара српска реч која значи – надарено дете: оно које гледа у звезде. „А место с погледом ка звездама је оно са ког су сви бриљантни умови српске науке кренули да се пењу лествицама знања. Посматрајући током ведрих ноћи звездани свод, нису развијали само свој ум, већ и личност…“, наводи се, између осталог,  у књизи Александре Нинковић Ташић.

(Извор: Студентски парламент МФ)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.