Машински факултет на Копаоник бизнис форуму: Индустрија 4.0 будућност Србије

Четврта индустријска револуција – Индустрија 4.0, која се заснива на потпуној дигитализацији индустријске производње, представља будућност Србије, а могуће је остварити заједничком сарадњом државе, академске заједнице и привреде, истакли су учесници панела „Од линеарног до експоненцијалног индустријског ланца вредности“ који је одржан у оквиру Копаоник бизнис форума.

Фото: Танјуг

Главни панелисти били су проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета и проф. др Видосав Мајсторовић, као иницијатори и организатори прве међународне конференције о Индустрији 4.0  у Србији -Технолошки самит САД-ЕУ-Јапан-Србија/Конференција Индустрија 4.0“. Самит ће у јуну ове године, четврти пут за редом, окупити водеће светске експерте за технолошки развој. На панелу су говорили и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја РС, проф. др Владимир Поповић и генерални директор компаније Servotech, господин Илија Јараковић.

Немачка је још 2011. године прва понудила модел развоја занован на концепту Индустрија 4.0, а данас 38 држава у свету има националне програме Индустрије 4.0. Од тога, 18 чланица Европске уније, рекао је проф. Митровић.  Према његовим речима, велика дилема је да ли ће Индустрија 4.0 или Четврта индустријска револуција остављати људе без посла или отварати нова радна места. Ипак, чињеница је да  дигитализација у индустрији обезбеђује привредни раст, смањује трошкове и повећава конкурентност на тржишту, нагласио је проф. Митровић.

Проф. Видосав Мајсторовић подсетио је да је за 18 земаља ЕУ које имају националне програме за Индустрију 4.0 за период од 2014. до 2019. године издвојено 34 милијарде евра да се направе добре стратегије даљег развоја. Кључ су нова генерација производних машина, софтвер производа и све то повезано кроз клауд технологије, рекао је Мајсторовић.

Србију могу економски да подигну само мала и средња предузећа. Држава треба да стимулише њихов раст и развој, али не додељивањем средстава, него кроз разне олакшице, рекао је Илија Јараковић,  генерални директор фирме Servotech. Он је изразио уверење да је Индустрија 4.0 као концепт интеграције савремених технологија у производњи шанса за нашу земљу, јер се на тај начин смањују трошкови производње, а производи конкурентнији.

За дигитализацију индустрије важни су кадрови и знање.. Индустрија 4.0 тражи добре машинце који ће се бавити индустријском аутоматизацијом, затим електроинжењере, а највише рада треба да изнесу ИТ инжењери. На факултетима данас постоје позитивни помаци у том правцу, али је проблем је задржати најбоље кадрове који треба да изнесу Индустрију 4.0, закључио је господин Јараковић.

Државни секретар Министарства просвете, проф. Владимир Поповић подсећа да је Индустрија 4.0 прва индустријска револуција која је планирана унапред. Најважнији део за њено спровођење је систем образовања. Ми у друштву данас имамо изгубљено поверење, спречавају се прогресивне идеје, реформски кораци и имамо недостатак кадрова у сваком смислу, рекао је он.

Према његовим речима нема чаробног и брзог решења и безболних промена. Модел финансирања науке се мења, издвајања за науку су у последњих неколико година повећања за 25 одсто, мењамо и начин дефинисања тема чиме ћемо да се бавимо, али без нових улагања реформа је осуђена на пропаст, нагласио је Поповић.

(Извор: Машински факултет/Танјуг)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.