Окружно такмичење младих физичара: Празник физике на Машинском факултету


Машински факултет Универзитета у Београду био је домаћин окружног такмичења из физике за ученике средњих школа са територије Града Београда.  Учествовало је око 300 младих физичара, који су били подељени у две категорије – Бозони и Фермиони, зависно од програма по којима се у изводи настава из физике. У бозонској категорији такмичили су се ученици Математичке гимназије и школа које наставу изводе по програму специјализованих гимназија за математику и физику, а у фермионској категорији ученици гимназија, средњих стручних и уметничких школа. Такмичење је организовало Друштво физичара Србије у сарадњи са  Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

„Веома смо задовољни одзивом средњошколаца, као и резултатима које су постигли. Ученици су се одлично показали на прилично тешким задацима, изјавила је,  по завршетку такмичења“, Наташа Чалуковић, наставник физике у Математичкој гимназији и члан Комисије за спровођење и надгледање такмичења. Она је изразила велику захвалност Машинском факултету на указаном гостопримству и великој помоћи у организацији и спровођењу такмичења.

Такмичења у знању су веома важна и за ученике и за школе. За ученике је то један од начина да своје знање упореде са знањем својих вршњака и виде на ком су нивоу, а за школе је то прилика да сагледају квалитет свог рада.  С друге стране, организовање средњошколских такмичења на високошколским установама  доприноси ближем повезивању средњих школа и факултета у неговању научног подмлатка Србије. Тог мишљења је и наша саговорница, која сматра да су такмичења добра прилика и за промоцију факултета и студијских програма о којима ученици у нису довољно информисани, а који су и те како интересанти за њихово будуће професионално опредељење.

Велики број средњошколаца, али и наставника, немају представу шта се све изучава на Машинском факултету и колико су то перспективне студије. Зато је ово такмичење сјајна прилика да нешто више сазнају о тој грани инжењерства.  Очекујем да ће ученици Математичке гимназије у којој предајем више од 40 година понети позитивна искуства са овог такмичења и да ће студије машинства бити избор за многе од њих.  Посебно за оне који желе да се баве примењеном физиком, нагласила је Наташа Чалуковић.

Наставнице физике: Наташа Чалуковић (десно) и Драгица Ивковић (лево)

Сличног мишљења је и Драгица Ивковић, такође наставник физике у Математичкој гимназији. „Имајући у виду да је физика, поред математике, једна од кључних научних дисциплина у машинству, такмичење организовано на правом месту, истакла је наша саговорница. Она је изразила уверење да ће Машински факултет, са мноштвом атрактивних смерова, међу којима су и информационе технологије, бити опција за многе од учесника такмичења.

Импресионирани смо Лабораторијом за мехатронику и кибернетске системе, роботима, 3Д штампачима и другим активностима Машинског факултета. Можда су се садашњи матуранти већ определили који ће факултет уписати, али  за будуће генерације матураната, оне који сада похађају први, други и трећи разред, машинство ће сигурно бити један од избора“, истакла је Драгица Ивковић. 

У ишчекивању резултата, за учеснике такмичења је организована и кратка презентација о Машинском факултету. Талентоване средњошколце је поздравио и пожелео им добродошлицу продекан за научно-истраживачки рад, проф. др Александар Симоновић.

Изразивши очекивање да ће део талентовних ђака наставити школовање на Машинском факултету, председник Комисије за маркетинг, ван. проф. др Зоран Стаменић информисао је  пристуне о студијским програмима који се реализују кроз освновне, мастер и докторске студије. Нагласивши да је диплома МФ призната свуда у свету, он је рекао да студије машинства обухватају 21 смер – од оних фундаменталних, као што је производно машинство до потпуно нових смерова који су одговор на захтеве тржишта, што машинско инжењерство, чини атрактивним и перспективним занимањем. 

Током презентације заинтересованим средњошколцима су представљена и  два међународно успешна студентска пројекта.  Реч је о пројектима развоја тркачких болида и енергетски ефикасних пловила на којима раде студенти Машинског факултета – чланови Студент формула тима „Тенфоре Друмска стрела“ и Confluence Belgrade – тим студената бродоградње. Преносећи своја искуства будућим колегама, Немања Шурбатовић, члан „Confluence Belgrade“  и Лазар Стојнић, вођа „Друмске стреле“ за сезону 2019. су на најбољи начин показали зашто је Машински факултет право место за све младе, кретивне људе спремне за изазове.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.