У сусрет 58. Машинијади

Овогодишња, 58. по реду,  Машинијада биће одржана од 30. априла до 5. маја у Сунчевом Брегу у Бугарској, а своје учешће потврдили су студенти из  Београда, Новог Сада, Ниша, Краљева, Крагујевца, Косовске Митровице, Зенице, Мостара, Сарајева, Источног Сарајева, Подгорице, Бања Луке, Требиња, Скопља, Љубљане…

Студенти МФ у Београду недавно су угостили колеге са машинских факултета –  учесника 58. Машинијаде и том приликом разговарали о свим битним питањима која се односе на организацију и реализацију овог студентског такмичења.   Како је истакнуто, Машинијада је прилика да се факултети и будући инжењери, кроз научна и спортска такмичења,  јавности представе на најбољи могући начин.

Као и ранијих година студенти МФ такмичиће се у научним областима из математике 1 и 2, механике, отпорности материјала, машинских елемента, механике флуида и термодинамике.  Такмичење у знању је одлична прилика за факултете да виде на ком нивоу знања се налазе и којим вештинама владају њихови најбољи студенти.  Такмичарски тим у знању интензивно припрема екипа младих професора и асистената.

Такмичење у спорту прилика је да студенти покажу не само тимски дух, него и осећај за фер плеј. Спортске екипе формиране на факултету у различитим дисциплинама машинијаду користе за међусобно такмичење, али и представљање свог факултета у што бољем издању. Спортски тим београдског „Машинца“ надметаће се у више спортских дисциплина – фудбалу, рукомету, одбојци, кошарци, шаху и стоном тенису.

На прошлогодишњој, 57. Машинијади у Будви студенти МФ бриљирали су у обе такмичарске категорије, што им је донело титулу победника целокупног такмичења.

(Извор: Машински факултет)

 

M E X T 2019 – Стипендије Владе Јапана

Амбасада Јапана обавештава све заинтересоване кандидате у Републици Србији и Црној Гори да је од среде, 18. априла 2018. године почео конкурс за МЕXТ (Министарство образовања, спорта, науке и технологије Владе Јапана) стипендије за 2019. годину за студенте из Републике Србије и студенте из Црне Горе.  Конкурс је отворен до петка, 25. маја 2018. године.

Предвиђене су две категорије стипендија:

  1. Стипендије за основне студије у Јапану

    Детаљне информације о стипендијама и формуларе можете преузети на:       http://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_undergraduate.html

     2. Стипендије за студенте истраживаче/постдипломце

    Детаљне информације о стипендијама и формуларе можете преузети на:    http://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_research.html

Обе категорије укључујуобавезно тестирање знања енглеског и јапанског језика. За додипломске студије ће се, у зависности од области студирања, обавити тестирање знања математике, физике, хемије и биологије на енглеском језику.

О датуму и месту одржавања испита кандидати ће бити обавештени по завршетку пријавног периода.  За остале информације контактирати Одељење за културу и медије Јапанске амбасаде.

Машински факултет добитник Изванредног Златног беочуга за 2017. годину

Машинском факултету Универзитета у Београду додељено је признање Изванредни Златни беочуг за трајни допринос културном и научном развоју Града Београда. Одлуку о  престижном признању донео је 17-члани жири Културно-просветне заједнице Београда, а награду је примио декан МФ, проф. др Радивоје Митровић.

Машински факултет у Београду, који баштини 145 година наставе машинства у Србији и из којег су поникли сви машински факултети у Србији и већем делу региона, у протеклих седам деценија израстао у једну од најугледнијих научноистраживачких и високошколских установа у југоисточној Европи, у области машинског инжењерства и информационо-комуникационих технологија, истакнуто је, између осталог, на свечаности уручења Златног беочуга у Народном позоришту у Београду.

Изванредни Златни беочуг, поред Машинског факултета добили су и Историјски музеј Србије и Музеј афричке уметности у Београду, а Изванредни Златни беоучуг за животно дело додељено је протојереју-ставрофору др Саву Б. Јовићу и г. Милутину Дедићу, историчару, сликару и публицисти.

Присустне је поздравио генерални секретар Културно-просветне заједнице Београд г. Живорад Ајдачић нагласивши да је Златни беочуг признање за заокружене духовне вредности и достигнућа које континуирано повезују све оне који омогућавају успешнији духовни живот града Београда и Србије.

Председник Културно-просветне заједнице Београда књижевник Милован Витезовић је подсетио на речи Васка Попе, великог српског песника, када је 1968. примао у Бечу Аустријску државну награду за европску књижевност: „Примам ову награду у првом реду као похвалу песништву мога народа и његовом језику…“ Витезовић је у име Културно-просветне заједнице Београд казао да ће великом песнику бити подигнут споменик на Теразијама са стиховима посвећеним престоном граду.

Културно просветна заједница Београда од 1970. године додељује награду и признање Златни беочуг уметницима, ствараоцима, научницима, ансамблима, организацијама и установама за трајни допринос култури Београда.

Међу добитницима Златног  беочуга за 2017 су и Ашхтен Атаљанц, балетска уметница; мр Светлана Бојчевић Цицовић, оперска уметница;  проф. др Славица Гароња Рдованац, књижевница; проф др Димитрије Големовић, етномузиколог, композитор; КУД Димитрије Котуровић; Небојша Кундачина, драмски уметник; Драгољуб  Којчић, издавач; мр Павле Медаковић,  диригент; проф. др Предраг Марковић, историчар; Душица Милановић, новинарка књижевница; проф. Др Драган Никодијевић, теоретичар културе и уметности; Душко Новаковић, књижевник; Бранислав Обрадовић, продуцент, организатор; Рибља чорба, рок група; проф. др Дрган Симеуновић, политиколог и књижевник; Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије и Шпиро Соломун, културни посленик.

Свечаном уручењу награда Златни беочуг присуствовали су изасланици Председника Републике Србије, представници Владе Републике Србије, , представници Народне скупштине Републике Србије, представници дипломатског кора, верских заједница, Српске академије наука и уметности, Града Београда, ректори и декани Универзитета и факултета у Београду, директори установа културе, просвете и науке и други бројни гости.

(Извор: Машински факултет)