Машински факултет добитник Изванредног Златног беочуга за 2017. годину

Машинском факултету Универзитета у Београду додељено је признање Изванредни Златни беочуг за трајни допринос културном и научном развоју Града Београда. Одлуку о  престижном признању донео је 17-члани жири Културно-просветне заједнице Београда, а награду је примио декан МФ, проф. др Радивоје Митровић.

Машински факултет у Београду, који баштини 145 година наставе машинства у Србији и из којег су поникли сви машински факултети у Србији и већем делу региона, у протеклих седам деценија израстао у једну од најугледнијих научноистраживачких и високошколских установа у југоисточној Европи, у области машинског инжењерства и информационо-комуникационих технологија, истакнуто је, између осталог, на свечаности уручења Златног беочуга у Народном позоришту у Београду.

Изванредни Златни беочуг, поред Машинског факултета добили су и Историјски музеј Србије и Музеј афричке уметности у Београду, а Изванредни Златни беоучуг за животно дело додељено је протојереју-ставрофору др Саву Б. Јовићу и г. Милутину Дедићу, историчару, сликару и публицисти.

Присустне је поздравио генерални секретар Културно-просветне заједнице Београд г. Живорад Ајдачић нагласивши да је Златни беочуг признање за заокружене духовне вредности и достигнућа које континуирано повезују све оне који омогућавају успешнији духовни живот града Београда и Србије.

Председник Културно-просветне заједнице Београда књижевник Милован Витезовић је подсетио на речи Васка Попе, великог српског песника, када је 1968. примао у Бечу Аустријску државну награду за европску књижевност: „Примам ову награду у првом реду као похвалу песништву мога народа и његовом језику…“ Витезовић је у име Културно-просветне заједнице Београд казао да ће великом песнику бити подигнут споменик на Теразијама са стиховима посвећеним престоном граду.

Културно просветна заједница Београда од 1970. године додељује награду и признање Златни беочуг уметницима, ствараоцима, научницима, ансамблима, организацијама и установама за трајни допринос култури Београда.

Међу добитницима Златног  беочуга за 2017 су и Ашхтен Атаљанц, балетска уметница; мр Светлана Бојчевић Цицовић, оперска уметница;  проф. др Славица Гароња Рдованац, књижевница; проф др Димитрије Големовић, етномузиколог, композитор; КУД Димитрије Котуровић; Небојша Кундачина, драмски уметник; Драгољуб  Којчић, издавач; мр Павле Медаковић,  диригент; проф. др Предраг Марковић, историчар; Душица Милановић, новинарка књижевница; проф. Др Драган Никодијевић, теоретичар културе и уметности; Душко Новаковић, књижевник; Бранислав Обрадовић, продуцент, организатор; Рибља чорба, рок група; проф. др Дрган Симеуновић, политиколог и књижевник; Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије и Шпиро Соломун, културни посленик.

Свечаном уручењу награда Златни беочуг присуствовали су изасланици Председника Републике Србије, представници Владе Републике Србије, , представници Народне скупштине Републике Србије, представници дипломатског кора, верских заједница, Српске академије наука и уметности, Града Београда, ректори и декани Универзитета и факултета у Београду, директори установа културе, просвете и науке и други бројни гости.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.