Колеге из Зенице у посети МФ

Машински факултет у Београду  недавно је посетио проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Зеници, проф. др Малик Чабаравдић у пратњи двојице младих колега, мр Ернадом Бешлагићем, вишим асистентом на зеничком МФ и  студентом Варда Кенаном. Гости из Зенице су том приликом обишли Лабораторију за аутоматизацију производних процеса и Аеротунел у Аеротехничком институту МФ.

Проф. Чабаравдић је, иначе, стручњак за роботику и  професор Машинског факултета у Зеници.  Говорећи о разлозима посете он је подсетио да су  Универзитет у Београду  и Универзитет у Зеници потписали споразум о универзитетској сарадњи, што  представља основ и за потписивање споразума о сарадњи између  МФ у Београду и МФ у Зеници.

Машински факултет Универзитета у Београду је свакако најутицајнији факултет у области машинства у региону и за нас је веома интересантно да ближе упознамо његове  истраживачке капацитете и упоредимо наша поља истарживања, истакао је наш саговорник.  Изразивши очекивање да ће споразум о сарадњи два факултета у наредном периоду  бити потписан,  он је подсетио да је и МФ у Зеници факултет са дугом традиицијом и један најјачих факултета у области машинства у Босни и Херцеговини.

Образовни и научноистраживачки рад на нашем факултету обухвата читав спектар развоја модерне и савремене технологије који је усклађен са европским трендовима.  Доста дуго смо били ослоњени на Железару Зеница са којом и даље имамо сарадњу, али се бавимо и неким другим гранама, међу којима су и аутоматизација и роботика, односно ПЛЦ и и low-cost аутоматизација. У тој области Машински факултет у Београду има много тога интересантног и то је један од основних разлога наше посете, нагласио је проф. Чабаравдић.

Мр Ернад Бешлагић, виши асистент на Катедри за конструкције и CAD технологије ради докторат у области ветротурбина и веома је заинтересован за сарадњу  са београдским колегама у тој области и испитивања у Аеротунелу МФ.  Његов млађи колега, Варда Кенан, ускоро би требало да ради мастер рад у области роботике, даљинског управљања и симулације. С тим у вези, добродошло му је да  види шта се на том пољу ради у лабораторијама Машинског факултета у Београду и на који начин може доћи до ближе сарадње  у тој области.

До посете проф. Чабаравдића дошло је само месец дана након што је висока делегација МФ у Зеници, коју је предводио декан, проф. др Фуад Хаџикадунић, посетила МФ у Београду. Током те прве званичне посете било је речи о успостављању и унапређењу ближе сарадње два факултета.

(Извор: Машински факултет)

Позив за учешће у програму ЕУ “Пионири у пракси”

У току је пријава за учешће у програму “Пионири у пракси” (Pioneers into Practice – PiP који организује Climate-KIC, организација која носи кључне активности Европске уније у областима заштите животне средине и климатских промена. Програм је намењен тимовима који се баве животном средином, одржи вим развојем, борбом против климатских промена и развојем зелене економије.

Учешће у програму доноси:

  • Радну праксу у трајању од 4 до 6 недеља у европској компанији или организацији, за коју су покривени трошкови пута, смештаја и боравка;
  • Учешће у едукативном програму у Србији (две радионице и онлине тренинг);
  • Менторство за унапређење иновативних идеја и вештина;
  • Учешће у процесу решавања конкретних изазова из реалног окружења;
  • Могућност развоја професионалне мреже.

Овим путем Вас позивамо да се пријавите као и да проследите колегама и студентима обавештење о пријави на овај програм.

Пријаве су отворене до 15. априла 2018. на: https://pioneers.climate-kic.org/how-to-apply

Више информација о Програму потражите на wеб адреси https://pioneers.climate-kic.org, а за сва додатна питања можете писати на contact@cih.rs.