Студенти МФ бране боје Србије на Летњим универзитетским играма у Португалу

На Европским универзитетским летњим играма COIMBRA 2018 у Португалији, боје Универзитета у Београду и Србије, браниће и тројица студената Машинског факултета, Павле Пешић и Лазар Петрашевић, чланови футсал репрезентације и Стефан Бердић, рукометни судија.

Павле је студент треће године основних академских студија на Машинском факултету. Планира да да настави школовање на мастер студијама, на смеру Пољопривредно инжењерство. Спортом се бави од своје седме године. Велики фудбал је тренирао у „Партизану“, где је прошао све омладинске селекције. Футсалу се посветио када је уписао Машински факултет.  Позив да буде део футсал репрезентације добио је од селектора, проф. др Владимира Вулетића са Правног факултета. „Заиста је велика част представљати Машински факултет, Универзитет у Београду и целу Србију на тако једном значајном међународном такмичењу. Тим је добро уигран и очекујем да ћемо се показати у најбољем светлу и освојити једну од медаља“, истакао је Павле.

Други члан наше студентске репрезентације, Лазар Петрашевић такође завршава основне академске студије на МФ и намера да настави школовање на мастер  студијама, на смеру Индустријско инжењерство. И он је у школском узрасту тренирао велики фудбал. На футсал је прешао прошле сезоне, због обавеза на факултету.  Лазар не крије задовољство што је један од репрезентативаца Србије.  „Тим је састављен од најбољих играча из водећих футсал клубова прве и друге лиге. Посебно бих издвојио  „Економац“ из Крагујевца, који је наш најтрофејнији клуб и налази се на 5. месту у Европи, нагласио је Лазар.

Иначе, Павле и Лазар професионално играју футсал у прволигашком клубу „ФОН“, који заузима 4. место у лиги. Очекивали су позив селектора Вулетића и надали се да ће бити на списку играча  за Европске универзитетске игре. Иначе, у стручном штабу наше репрезентације, поред Владимира Вулетића су и први тренер, Предраг Рајић, који је иначе и шеф стручног штаба „Економца“, као и његов сарадник, Видан Бојовић, такође једна од легенди српског и европског футсала.

Стефан Бардић је студент треће године ОАС на Машинском факултету, а рукометни судија од 2012. године. Тренутно суди прву лигу „Центар“, а као учесник програма YOUNG REFEREE добио је поверење Европске рукометне федерације да буде један од двојице судија на Европским универзитетским играма. „Ово је први позив да судим утакмице на међународној сцени. Надам се да ћу оправдати указано поверење и да ће ми ово такмичење отворити пут ка европској, а можда и међународној каријери“,  истакао је наш саговорник.

Пре него што је започео каријеру судије, Стефан је активно тренирао рукомет, а као члан Кадетске репрезентације Србије постигао је запажене резултате.  На наше питање да ли у будућности себе види као машинског инжењера или интернационалног рукометног судију, добили смо дипломатски одговор да су његови планови усмерени и ка професионалној и ка спортској каријери. „Машинство волим и заиста уживам у тој науци. Посебно ме интересују производне технологије. С друге стране, спорт доноси нека друга искуства, дисциплину, ферплеј и нова познанства“, закључио је Стефан.

Европске универзитетске игре се одржају од 15. до 28. јула, а домаћин је један од најстаријих универзитета на свету-  Унверзитет Коимбра, основан 1290. године у истоименом граду, у централном делу Португалије. Овогодишње игре су, иначе, највећи спортски догађај икада организован у тој земљи.  Суденти-спортисти из целе Европе такмичиће се у 13 различитих спортова, међу којима су 3×3 баскет, кошарка, фудбал, футсал, рукомет, одбојка, џудо, рагби 7, веслање, кану сприн, бадминтон, тенис, пара стони тенис. Осим у спортским играма студенти ће учествовати и у едукативним, културним и социјалним активностима.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.