Празник математике на Машинском факултету

Јубиларно, 60. Државно такмичење из математике за ученике средњих школа, одржано је у суботу, 10. марта на Машинском факултету у Београду. Учествовало је 350 најбољих младих математичара из целе Србије. Такмичари су били су подељени  у две категорије – категорију А (за школе које раде по програму Математичке гимназије) и категорију Б (школе које раде по програму за средње школе и гимназије свих смерова).

Такмичење је званично отворио  др Војислав Андрић, председник Друштва математичара Србије које је и организатор такмичења. Ове године се навршава 150 година од рођења нашег великог математичара Михајла Петровића Аласа и уверен сам да свако од вас заслужује да понесе епитет његовог наследника и настављача, поручио је др Андрић младим математичарима. Он се посебно захвалио наставницима који, како је рекао, својим личним ангажовањем у раду са талентованим ученицима у великој мери доприносе да математика у Србији заузме место које заслужује и буде основа даљег развоја природних и техничких наука у нашој земљи, као и друштва у целини.

Учеснике такмичења je поздравио  и пожелео им добродошлицу, проф. Др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета. Он је изразио задовољство што је МФ домаћин јулбиларног 60-тог такмичења из математике, научне дисиплине која је, како је навео, кључна за студије машинства. Представљајући организациону структуру студија, он је указао да на МФ постоје основне, мастер и докторске академске студије и 21 студијски програм којима су обухваћени сви сегменти машинског инжењерства – од фундаменталних, као што је производно машинство, до примењиних попут биомедицинског инжењерства, дизајна у машинству и МИТ-а (машинство и информационе технологије). До сада смо имали јединствене студије на основним академских студијама, а од ове године, што је једна од најважнијих новина на Машинском факултету, уводимо и ОАС – Информационе технологије у машинству, као одговор на технолошке изазове које доноси Четврта технолошка револуција, нагласио је проф. Митровић.

Са пропозицијама такмичења учеснике је упознао Др Бојан Башић, председник Државне комисије за математичка такмичења средњошколаца. Док су  ученици радили задатке, Друптво математичара Србије за наставнике пратиоце организовало мини семинар.

Срђан Огњановић, директор МГ:  Математика је наука будућности, треба улагати у таленте

Математика је наука 21. века и будућности, а наша будућност су 350 најталентованијих младих математичара –  учесника 60. Републичког такмичења за средњошколце, рекао је у изјави за сајт МФ, директор Математичке гимназије у Београду Срђан Огњановић. Зато, нагласио је, треба улагати у талентовану децу и подржати њихов даљи развој.

Наш саговорник је мишљења да су такмичења веома важна за ученике, јер је то један од начина да своје знање упореде са знањем својих вршњака и  сагледају на ком су нивоу. Такође су важна и за саме школе, које кроз ту спољашњу евалуацију могу да сагледају квалитет свог рада. То, међутим, према његовим речима није најважније. Приоритет је да од својих ученика створимо комплетне личности, младе људе који ће бити свестрано образовани и заинтересовани да се развијају и у другим областима.

Господин Огњановић подсећа да је математика научна дисциплина кључна за студије машинства. У основи науке о машинству 80 одсто је  математика. Машински факултет се последњих десетак година модернизовао. Увео је много иновација и има веома интересантне смерове који укључују информатику и програмирање, вештачку интелигенцију и сл.  Сви који се одлуче да студирају МФ донеће праву одлуку, јер је то факулет будућности, наглалсио је на саговорник.

Таленат сам по себи није гарант за успех, потребно је да га неко препозна и правилно усмери. Математичка гимназија у Београду  је најбољи пример, о чему говоре и златне медаље надарених ученика на светским такмичењима.  На недавно одржаном међународном такмичењу у Букурешту, које је припремно за олимпијаду, тим Математичке гимназије је постигао завидан успех пласирајући се међу првих десет екипа. Реч је о веома значајном такмичењу на које се позивају само најбоље земље.  Наш тим је ове године био успешнији него раније, што значи да припреме иду добро и да на предстојећој олимпијади можемо очекивати добре резултате, закључио је господин  Огњановић.

Војислав Андрић, председник ДМС: Такмичења негују научни подмладак

Државно такмичење из математике и слична надметања представљају сјајну припрему најталентованијих ђака за бављење науком и у томе је њихов значај, изјавио у разговору за сајт МФ председник Друштва Математичара Србије др Војислав Андрић. Нагласивши да је неговање научног подмлатка један од основних разлога због чега се такмичења организују, он је у прилог томе навео податак да су ранији учесници данас углавном професори универзитета, истакнути истраживачи и врхунски стручњаци у привреди и то не само у Србији, него и у иностранству.

Говорећи о активностима Друштва математичара Србије наш саговорник је поред организације такмичења истакао и рад на унапређењу наставе из математике и популаризацији те научне дисциплине, пре свега, међу младима. ДМС у једној школској години организује 25 такмичења из математике и информатике за основце и средњошколце на општинском, окружном (градском) и државном нивоу, а организује и селекциона такмичења за учешће наших ученика на међународним математичким такмичењима и олимпијадама.  Управно нас у четвртак очекује међународно математичко такмичење „Кенгур“ које ће се одржати у целом свету у исто време, нагласио је др Андрић.

О томе како се дошло на идеју да се јубиларно такмичење младих математичара одржи баш на Машинском факултету, наш саговорник је рекао да је то био један од предлога изнетих на скупу који је управа МФ недавно организовала са директорима средњих школа и гимназија.  Тада смо разговарали о томе на који начин би директори школа могли да помогну у информисању ученика о активностима факултета и један од предлога је био да МФ упозна ученике са својом делатношћу тако што ће бити домаћин такмичења. Надам се да ће примером МФ поћи и други универзитети и факулети универзитети и да ћемо већ следеће такмичење организовати у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, закључио је др Војислав Андрић.

 

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.