У сусрет новој школскоj години

Свечаним пријемом бруцоша и доделом индекса, у понедељак, 25. септембра, почиње нова школска година за студенте прве године  Maшинског факултета у Београду. Како би будући инжењери спремно закорачили у свет инжењерских изазова, Машински факултет је и ове године организовао уводна предавања из математике и физике – наставних дисциплина кључних за студије машинства.

Уводна предавања почела су 18. септембра и  трајаће пет дана. Први час одржао је декан МФ са продеканима и наставницима математике и физике. Они су студенте упознали са основним елементима уводне наставе и указали  задатке који им предстоје и какви се резултати од њих очекују током прве године студија.

Пракса уводних предавања на МФ је по први пут уведена у наставни процес прошле године. Основни циљ је подизање квалитета наставе на виши ниво, односно упознавање бруцоша са градивом неопходним за несметано праћење наставе из  свих наставних дисциплина које су базиране првенствено на математици и физици. Да је реч о правом потезу показују резултати испита прошлогодишње генерације бруцоша. Не само да је пролазност на испитима из математике и физике била већа, него је и просечна оцена из ова два предмета била знатно виша него код претходних генерација.

Прва година студија је кључна у наставном процесу. То је велики прелаз са средњошколског нивоа образовања, на академски, виши ниво. Да би се бруцоши што пре прилагодили и ефикасније савладали градиво и у овој школској години бринуће наставници-ментори. Они су ту да пруже подршку, охрабрење и мотивацију студентима који су тек закорачили у свет машинства.

Интересовање младих за студије машинства је било нешто веће у односу на претходну школску 2016/2017 годину, због чега је Машински факултет морао да се обрати Министарству просвете, науке технолошког развоја  и затражи проширење уписне квоте до броја утврђеног законом. На Машинском факултету то објашњавају  чињеницом да у Србији последњих година расте тражња за кадровима које школује МФ, што значи и извеснију будућност.

Од 1075 пријављених кандидата, пријемни испит је полагало њих 953, а услов да упишу студије машинства стекло је више од 700 кандидата који су положили пријемни испит и остварили више од 50 бодова. Ипак, индекс МФ добило 640 бруцоша, за 100 више него претходне године. Буџетске студије је и ове године уписало 520 кандидата, док 120 бруцоша има статус самофинансирајућих студената. На МФ се реализује упис и по програму  „Свет у Србији“ на основу којег је уписано троје студената из  Зеленортске Републике, Анголе и Сејшела.

С обзиром на просечну оцену успеха који бруцоши доносе из средњих школа и број освојених бодова на пријемном испиту из математике, на МФ очекују да ће ова генерација студената бити, ако не боља, онда сигурно успешна као и прошлогодишња.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.