Snow Sim – Покретна планина спремна за скијање

Фото: www.ctt.rs

Snow Sim – мобилни симулатор за скијање и snowboarding, производ иновативне компаније „Composite Tehnology Team“ на најбољи начин говори о томе да су инжењери које школује Машински факултет у Бeограду спремни да решавају најзахтевније инжењерске изазове и стварају нове иновативне производе.

Snow Sim је мобилни симулатор за скијање и сноwбоардинг који може да се постави за два сата на било којој локацији… Лако је преносив и може се користити и у затвореном и на отвореном простору. Симулатор је намењен како почетницима у скијању и рекреативцима, тако професионалцима који се припремају за такмичења. Израђен је на бази најновијих технологија и у складу са највишим стандардима безбедности, што га сврстава међу најнапредније ски симулаторе на свету.

Иза Snow Sim-а стоји тим младих људи на чијем челу је авиоинжењер Петар Мутановић, некадашњи студент Машинског факултета и оснивач компаније компаније „Composite Tehnology Team“ која је чланица Пословно-технолошког инкубатора техничих факултета у Београду и део мреже Научно-технолошког парка Београд.

фото: www.ctt.rs

Љубитељи зимских спортова могли су да се опробају у скијању и сноуборду, на „покретној планини“ која је у среду представљена у оквиру НТП на Звездари… Ово је инстинска иновација, потврђена добијеним патентом, која отвара могућност да милиони људи могу да ефикасно уче и тренирају скијање и друге зимске спортове током целе године у апсолутно безбедним условима. Наш тим је пионир у светским размерама у области развоја скијашких симулатора и тренутно предњачимо у односу на конкуренте, рекао је у изјави београдским медијима Петар Мутановић.

Симулатор је најсавременији и најсавршенији ски симулатор на планети и већ је ушао у комерцијалну употребу. Скијашка подлога је направљена од полимерних материјала, а савремено управљање, уз подешавања параметара брзине гарантује висок ниво безбедности. Основна предност је што на њему може да се скија без обзира на временске услове, што је и био покретач да се направи.

Представиљању Snow Sim-а присуствовали су и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић и в.д директора Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић Грковић.

Фото: промо

Ово су лепи тренуци за Министарство просвете, науке и технолошког развоја, рекао је проф. Поповић. Он је подсетио да се као професор сусрео са студентом Матуновићем на Машинском факултету још 2006. године када је направио беспилотну летелицу, а да се данас срећу у потпуно другој ситуацији.

Овакве примере морамо још јаче да подржимо. Није ствар само направити старт ап ако немате следећи корак, односно услове у којима ће моћи да се развија. Зато морамо да пронађемо механизме за финансирање компанија које почињу као старт -ап фирме“, рекао је Поповић. С тим у вези, подсетио је да је у току позив Фонда за иновациону делатности и да старт – ап фирме могу да добију мини грантове, као и да је у току јавни позив за суфинансирање иновација.

Реч је о укупно је 2,7 милиона евра и позив је отворен до 1. септембра. Прошле године смо имали колаборативну шему сарадње научно-истраживачких организација и привреде, која се показала као веома добра. Имали смо велико интересовање и тада је подељено три милиона евра, од којих је милион био из буџета, а два из средстава Европске инвестиционе банке и Светске банке односно ММФ-а, нагласио је Поповић.

(Извор: Машински факултет, агенције)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.