Нова генерација бруцоша премашила очекивања

Велики амфитеатар Машинског факултета и традиционална прозивка бруцоша означили су крај “уписне гознице” И почетак новог поглавља у животу младих људи који су протеклих месеци и дана изгарали да остваре своје снове. А није било ни мало лако. Зато су с великом пажњом ослушкивали да чују своје име и буду позвани да преузму индекс…

За студије машинства и ове године је владало велико интересовање. У трци за 540 индекса Машинског факултета учествовало је око хиљаду свршених средњошколаца. Тачније, њих 953. Овогодишњи упис остаће упамћен по томе што је број кандидата који су стекли услов за буџетске студије, премашио предвиђених 520 места. Слична ситуација је и када је реч о бруцошима који су стекли услов у категорији самофинансирајућих студената. Због тога се Машински факултет обратио Министарству просвете, науке и технолошког развоја РС да размотри могућност за проширење уписне квоте, до акредитацијом одобреног броја студената.

После објављивања резултата пријемног испита и коначне ранг листе било је јасно да ће се на МФ тражити место више. С обзиром да је и „проклизавање“ студената ове године било неупоредиво мање у односу на претходне године, обратили смо се надлежном Министарству, рекао је у изјави за сајт МФ продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић.

Студијски програм МФ је акредитован до 720 места. Од тога, 520 је резервисано искључиво за кандидате који се према броју бодова рангирају у категорији буџетских студената. На основу ранијих искустава, Машински факултет је и ове године, предвидео да на прву годину ОАС упише укупно 540 бруцоша – 520 на терет буџета и 20 самофинансирајућих. Међутим, после пријемног испита, дошли смо у ситуацију да 765 кандидата има више од 51 бод, што је уосталом и услов за рангирање студената на листи за буџетске студије. С друге стране, наставио је наш саговорник, око 174 кандидата имало је више од 30 бодова, што им је отворило шансу да студије упишу као самофинансирајући студенти.

Професор Тановић посебно истиче податак да само 14 кандидата није испунило потребне услове. Тај податак, као и чињеница да је 245 кандидата са више од 51 бод, остало испод црте, говори и о квалитету будућих бруцоша. Све то наводи на закључак да ће одређени број студената који су остварили више од 51 бод бити уписани у категорији студената који се сами финансирају. Истовремено, додао је, то показује и да задаци из математике на пријемном испиту нису били једноставни, али ни претешки. За нас као високошколску институцију са вишедеценском традицијом је веома важно да на улазу имамо што бољи квалитет и зато МФ треба да задржи досадашну политику када је реч о тежини задатака на пријемном испиту, истакао је проф. Тановић.

Иначе, за полагање пријемног испита на МФ пријавило се укупно 1075 кандидата, што је за 40 више него прошле године. Ипак, на пријемни испит изашло је 953 кандидата. То је, према речима нашег саговорника разумљиво, јер није тајна да будући бруцоши истовремено конкуришу на неколико сродних факултета. Уколико су на неком од тих факултета уписали буџетске студије онда нису морали да полажу пријемни на Машинском факултету. У том, контексту, додао је, процент од 90 одсто изашлих кандидата је веома задовољавајући. А како сада стоје ствари, изгледа да у септембру неће бити другог уписног ока, осим, евентуално за студенте из програма афирмативних мера уписа.

Занимљиво је да припаднице “нежнијег пола” чине око 25% уписаних кандидата, што је најбољи доказ да из године у годину расте и интересовање девојака за студије машинства. Оно што је посебно важно, јесте И чињеница да расте и број гимназијалаца који се одлучују за Машински факултет, што је у контексту Стратегије развоја образовања у РС посебно важно, нагласио је на крају крају професор Тановић.

На наредној седници Наставно-научног већа која је планирана за 13. јул биће анализиран пријем студената у прву годину основних академских студија у школској 2017/2018. години.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.