Смедеревској железари потребни машински инжењери

Развојни планови Железаре Смедерево, која је у власништву кинеске компаније Hesteel, отварају велики простор за сарадњу са Машинским факултетом у Београду, оцењено је на састанку представника те компаније са управом и професорима МФ. Учесници састанка су истакли заједнички интерес за унапређење сарадње у области образовања, научног истраживачког рада и индустријског развоја. С тим у вези, договорен је наставак разговора како би се јасно дефинисали модели и области будуће сарадње.

Господин Zhang Naiqiang, извршни директор за техничко-технолошку подршку компаније Hesteel Serbia Iron & Steel d.o.o. је изразио задовољство што је имао прилику да посети Машински факултет и са наставним кадром нашег факултета разговара о будућој сарадњи.

Сарадња је обострано корисна, нарочито за нашу фабрику у Смедереву. Железара се у свом развоју суочава са великим бројем проблема. Посебно су наглашени техничко-технолошки проблеми који могу да буду отклоњени само уз висококвалификовану стручну подршку, каквом располаже МФ. Заузврат, наставио је, привреда може на разне начине да помогне развој образовања и науке. Конкретно, наша фабрика својим капацитетима може да омогући даље усавршавање студената и истраживача МФ кроз стручну праксу и научно истраживачи рад, а размишљамо и о стипендирању и запошљавању, нагласио је господин Zhang.

Сарита Косановић, задужена за област људских ресурса у компанији, подсетила је да Смедеревска железара има око 5100 запослених радника, међу којима и велики број инжењера. Међутим, додала је, због старосне структуре и природног одлива запослених у пензију, компанија има озбиљну потребу за занављањем кадра. Техничко-технолошки кадар нам је од круцијалне важности и зато су колеге са МФ једна од циљних група која нас највише занима, нагласила је Косановићева.

Дипл. Инг. Милован Тасић, задужен за сектор инжењеринга, представио је развојне планове и циљеве Железаре. Железара Смедерево, која сада има новог власника, има амбицију да буде модерна, енергетски ефикасна и еколошка фабрика са великим асортиманом производа. У том смислу, додао је, сектор инжењеринга има одговоран задатак да предузме низ корака који ће покренути и убрзати развој фабрике. Поред увођења нових технологија у производни процес и модернизације опреме и постројења, кључне ставке развојног плана су и пројекти енергетске ефиканости, унапређења заштите животне средине и квалитета. Зато је сарадња са МФ, који има висококвалификовани инжењерски кадар од изузетног значаја  Железару, закључио је господин Тасић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.