И ја сам студент Машинског факултета

upisТрадиционалном прозивком на Машинском факултету у Београду почео је упис нове генерације студената у школској 2016/2017. години. У Амфитеатру препуном младих људи свечана атмосфера… Свако на свој начин прикрива узбуђење и с пажњом ослушкује да чује своје име и буде прозван да преузме индекс.

За студије машинства и ове године владало је велико интересовање. Ипак, од 1030 пријављених кандидата, индекс “Машинца”  добило је само њих 540. Од тога 520 уписано је на буџет, док  20-торо њих  самофинансира студије.

Нову генерацију машинских инжењера, у име деканског колегијума и свих наставника и сарадника Машинског факултета поздравио је продекан за наставу професор др Љубодраг Тановић. Честитам вам упис на прву годину студија с жељом да у предвиђеном року завршите најпре ОАС, потом и МАС, а најбољи да даље наставе школовање, истакао је професор Тановић.

upis3Машински факултет од ове школске године у наставни процес уводи две новине – менторство и уводна предавања. Идеја је да се студентима прве године олакша праћење наставног процеса, а самим тим побољшају и њихови резултати током студија. Проценили смо да је прва година студија кључна у наставном процесу. То је велики прелаз са једног нивоа школовања на други, где недостаје та потребна комуникација у начину учења који је заступљен на факултету, рекао је професор Тановић. Зато смо одлучили, додао је он, да уведемо менторство које подразумева да један наставник буде у сталној комуникацији са 10-15 студената с основним задатком да им у самом почетку студија пружи помоћ у прилагођавању наставном процесу.

Кад је реч о уводним предавањима и она се организују са истим циљем, навео је професор Тановић. Наиме, у периоду од 19. до 23. септембра биће организована припремна настава из математике и физике – наставних дисциплина које су кључне за студије машинства. У тих пет дана, како је рекао, одвијаће се настава која ће обухватити савладавање градива из тих предмета и то у делу у којем су кандидати на пријемном испиту слабо владали, а што је резултат њиховог претходног четворогодишњег школовања.

upis4Машински факултет се потрудио да сам упис на прву годину студија, као и пријемни испит, протекне без гужве, нервозе, чекања… За упис на факултет предвиђено је три дана, отворено је свих седам шалтера Студентске службе и обезбеђен мобилни шалтер Поште Србије.

Да је процес уписа технички добро припремљен и одлично организован, сагласни су и сада већ бруцоши Машинског факултета.

Катарина Милићевић не крије задовољство што је постала студент “Машинца”. Завршила је Техничку школу у Крагујевцу, а одлучила се за машинство зато што је интересује роботика и софтверско инжењерство у машинству. Држим све опције отворене. Најпре желим да боље упознам наставни програм и машинско инжењерство, а касније ћу се определити који ћу од 21-ог смера, колико их има на факултету, похађати, наводи Катарина.

upis1Николи Јовановићу, који је долази из  Политехнике – Школе за нове технологије из Новог Београда, машинство је прва и једина жеља. Жели да се бави ваздухопловним инжењерством. Иначе, Никола је наш стари знанац. Он је на обласном такмичењу ученика средњих техничких школа, које средином априла одржано управо на Машинском факултету освојио прво место у 3Д моделирању машинских елемената.

Ваздухопловно инжењерство привукло је и Предрага Шубарског из Зрењанина да упише Машински факултет. Он је посебно похвалио идеју о менторству, јер мисли да је потребно да  новоуписане студенте уведе мало И покаже како све то функционише уместо да сами проналазимо ипак мало да нам утабају пут.

“Машинац” је био прва жеља и Нини Барјактаровић из 14. Београдске гимназије. Одлично је прошла на пријемном, који по њеном мишљењу није био много тежак. Размишља о биомедицинском инжењерству. За Машински факултет се одлучила јер сматра да са је перспективан, признат у свету и да са дипломом машинског инжењера има велике шансе за добру будућност и запослење.

upis2Иван Вукосављевић је завршио ЕТШ Никола Тесла. Одлучио је да упише машинство, јер га занимају аутомобили, а Машински факултет, по његовом мишљењу, једини може да му пружи образовање у том правцу. Чињеница да је Машински факултет признат у свету, представља добру основу за даље циљеве које желим да остварим, истакао је Иван.

Драгана Панић долази из Чачанске гимназије. Машинство је одабала јер ће, као је рекла, лакше наћи запослење после завршених студија. Није се још увек одлучила за један од 21 смера који ће похађати на МАС.

Милан Кнежевић је завршио ЕТШ Никола Тесла. Посебно га интересују ИТ технологије. Мисли да је “Машинац” добар факултет, а то су му сугерисали и другови који већ студирају машинство. Поздравио је увођење менторства поготову за студенте који у средњој школи нису стекли основна знања из области машинства.

(Извор: Машински факултет)

.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.