КГХ – 47. Конгрес о Грејању, хлађењу и климатизацији

kgh_logo-2jpgМеђународни конгрес о грејању, хлађењу и климатизацији, који ће крајем новембра и почетком децембра бити одржан у београдском Сава Центру, окупиће велики број домаћих и страних стручњака, који ће разматрати најактуелније теме у тој области, међу којима енергетска ефикасност, зграде нула енергије, коришћење обновљивих извора енергије и друго. Организатор је Друштво за КГХ Србије, са главним покровитељем, фирмом Енергyнет из Каћа, иначе заступником кинеске фабрике опреме за грејање, хладјење и климатизацију  – GREE.

Први научни скуп о грејању, хлађењу и климатизацији  одрзан је давне 1970. године у Дому грађевинског центра у Београду Београду, под називом Семинар о климатизацији  високог притиска и аутоматској регулацији. Иницијатори су били наставници са Катедре за термотехнику Машинског факултета у Београду.  Скупу је присуствовало  више од 120 учесника из целе тадашње Југославије. Семинари КГХ временом су прерасли у међународне годишње конгресе. Данас је то једини скуп у пољу енегетике који има своје место у Календару међународних стручних скупова.

На предстојећем 47. Међународном когресу, који се од 30. новембра до 2. децембра одржава у београдском Сава центру биће представљено више од 80 стручних радова, а предавачи су еминентни домаћи и страни стручњаци из непосредног окружења, али и из Европе, Русије, Америке, Аустралије, Кине…, односно Међународног института за хлађење (IIR), међувладине организације чији је један од оснивача 1908. године била Краљевина Србија, Европске  асоцијације  REHVA,  Америчке ASHRAE, Руске  AVOK,  i IBPSA као асоцијације за симулацију динамицког понасања зграда.

Посебан програм је организован за студенте завршних година, младе инжењере и докторанде, а као пратећи догађај планирана је велика изложба о новим производима који се користе у зградама и за снабдевање зграда енергијом. Овога пута фокус је на производима са применом нових технологија и новим елементима у области КГХ система и постројења. Једним посебним делом изложба је посвећена софтверима, информационим технологијама као и зеленим програмима и мрежама, који побуђују велики интерес посетилаца с обзиром на данас незаменљиву улогу софтвера и информационих технологија у свим доменима КГХ. Међународни конгрес о КГХ у петој деценији редовног одржавања биће обележен и јубилејом 45. годишњице часописа Друштва за КГХ Србије.

Конгресни програм и изложба су посвећени КГХ струци и низу струка у нераздвојивој вези у пројектовању, градњи, реконструкцији, енергетском унапређењу, коришћењу и одржавању зграда са свим техничким системима, укључујући осветљење, снабдевање електричном енергијом, водовод и канализацију, противпожарну заштиту, управљање енергетском ефикасношћу и свим подсистемима аутоматизације, управљање динамиком енергетског понашања структуре конструкција паметном мрежом на основи моделирањем предвиђајуће контроле, и у целини интегрално управљање снабдевањем и производњом енергије ЕнергијеПлус зграда као и слањем електричне енергије у ЕД мрежу.

О Друштву  за КГХ Србије

Друштво за грејање, хлађење и климатизацију Србије (КГХ) основано је 1970. године у Београду. Идеја о оснивању посебног удружења за ову област технике настала је 1970. године приликом припрема за организацију семинара о климатизацији високог притиска и аутоматској регулацији – што је у то време била технолошка новост која је тек почела да се примењује у Европи.

Друштво за КГХ Србије окупља инжењере и техничаре термотехничке и сродних струка који су ангажовани на реализацији система грејања, хлађења и климатизације у оквиру Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС), ради унапређења науке и струке и у циљу побољшања услова живота и очувања животне средине. То је стручна-научна интересна и професионална невладина организација, заснована на добровољном удруживању инжењера и техничара и сарадњи са другим сличним организацијама и привредом у земљи и иностранству.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.