Интензивирање научне сарадње Србије и НР Кине

kina-srbijaДелегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, боравила је у Кини, где је учествовала на Конференцији „The 1stChina – Central and Eastern European Countries (CEEC) Conference on Innovation Cooperation“. Конференција је одржана од 7. до 11. новембра у кинеском граду Нанџингу и део је шире сарадње на нивоу Влада држава учесница. Скуп је завршен усвајањем Декларације о сарадњи у области иновација између НР Кине и 16 држава CEEC-a.

Током конференције, која се првенствено односила на сарадњу у области науке и технолошког развоја, потврђени су изванредни политички и економски односи Србије и НР Кине. Министар науке и технологије НР Кине др Ван Ганг нам је пренео кинеска искуства у области развоја науке и иновација, али смо разговарали и о интензивирању научне и технолошке сарадње наше две државе. Резултати које је НР Кина остварила у овим областима су више него импресивни, тако да је тренутно у многим научним дисциплинама водећа држава света“, навео је, по повратку у Београд, државни секретар проф. др Владимир Поповић, који је са помоћником министра др Николом Танићем био у делегацији МПНТР.

Током Cooperation Forum-a, који је био наставак рада конференције, шефови делегација су представили научне и иновативне капацитете својих држава. Наша делегација је имала прилику и да са замеником кинеског министра науке и технологије др Јин Хеџуном, разговара о научној сарадњи две земље. Током Конференције одржани су и билатерални састанци са другим делегацијама: Румуније, Литваније, Бугарске, Словачке, Словеније… Са представницима Министарства науке и технологије НР Кине разговарано је и о иницијативи да Србија буде домаћин следеће конференције „16+1 Cooperation“.

Посета Кини је завршена обиласком Shanghai Institute of Materia Medica (SIMM), где је одржан састанак са водећим научницима тог института, који се налази у самом светском врху када је реч о биолошким истраживањима. Њихови резултати су фантастичан пример како основна истраживања могу да доведу до финалног производа на тржишту.

(Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.