В.Поповић: Будућност је у техничко-технолошким наукама

v-popovicМинистарство просвете, науке и технолошког развоја подржаће активности научне заједнице у Србији на умрежавању у оквиру међународних пројеката, изјавио је за сајт Машинског факулета, државни секретар у том министарству, професор др Владимир Поповић. Према његовим речима, умрежавање и приступ европским фондовима је веома важно, јер ће у Буџету Републике Србије бити све мање новца за финансирање домаћих истраживања. Наша научна заједница је била прилично неактивна на том плану, иако постоје велике могућности да се учешћем на таквим пројектима међународна сарадња прошири.

Замољен да прокоментарише позив који је британска мрежа Vision 2020 упутила Машинском факултету у Београду, наш саговорник је оценио да је време када је машинство било наука у паду прошло и да је будућност у студијама технике и техничко-технолошким наукама. Тај позив је изузетно значајан за Машински факултет, али истовремено говори и о томе да треба да ширимо капацитете у том правцу, истакао је Поповић.

На питање на који начин ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја помоћи научна истраживања у Србији, он је подсетио да Министарство финансира науку онолико колико је то предвиђено Буџетом Републике Србије. За наредну годину предвиђено повећање плата истраживачима на институтима за пет одсто, на факултетима за три одсто, а биће повећан и износ за материјалне трошкове. С друге стране, Министарство ће помоћи истраживачима и повезивањем у Европску научну мрежу, али и интензивирањем научне сарадње са Народном Републиком Кином. Та сарадња је на доста добром нивоу и с обзиром на ниво развијености Кине очекујемо значајне резултате, закључио је професор Владимир Поповић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.