Представљена књига „Увод  у климатизацију, грејање и хлађење“

„Увод у климатизацију, грејање и хлађење“, књига аутора др Александре Сретеновић Добрић и др Уроша Милованчевића, ванредних професора на Катедри за термотехнику, омогућава читаоцу да за врло кратко време стекне увид у материју која се изучава у овој области на Машинском факултету у Београду. Иако намењена првенствено студентима, књига није само уџбеник, него је и својеврсни приручник за инжењере и стручњаке који се баве пројектовањем и инсталацијом термотехничких система. Њена посебна вредност је у томе што је настала у сарадњи и у складу са потребама привреде, истакнуто је, између осталог, на промоцији издања која је одржана у понедељак, 01. јула, на Машинском факултету у Београду.

Књига  је објављена у издању Машинског факултета, а на иницијативу и под покровитељством компаније „Tehnology International Sevices“ са којом Катедра за термотехнику блиско сарађује. О књизи је говорио проф. др Бранислав Живковић, који је уз проф. др Србислава Генића и доценткиње Милене Отовић, један од рецензената издања, док су аутори представили садржај књиге и пренели своја искуства током писања уџбеника.

У име издавача присутне је поздравио декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, који је том приликом указао на значај академског издаваштва.

„Овај догађај је важан  за Машински факултет, колико и за саме ауторе. Писање уџбеника и књига је један од услова за избор у академско звање, а последњих неколико година на Машинском факултету имамо мање издања.  Зато честитам младим колегама на напору и прегнућу, јер није мала ствар написати књигу оваквог наслова, која нас уводи у област термотехничких система. Посао је још одговорнији када имамо у виду да се том проблематиком бави велики број  инжењера и стручњака у пракси“, истакао је проф. Поповић и изразио задовољство што промоцији књиге присуствује и велики број представника привреде и стручних организација.

„Овакви догађаји, који окупљају науку и струку су веома важни за Машински факултет. Посебно је добро што је промоција организована у време уписа нове генерације студената, чији је одзив на пријемном испиту ове године био јако добар. Видећемо како ће проћи сам упис, али је чињеница да је на пријемни изашло највише кандидата у последњих десетак година“, рекао је декан Машинског факултета и ауторима још једном честитао на посвећености и ентузијазму и пожелео да наставе да раде са истом енергијом, као и до сада.

„Увек је задовољство говорити о некој доброј књизи, а задовољство је још веће када су аутори Александра и Урош, моји некадашњи студенти,  касније колеге са којима сам лепо сарађивао десетак година на Машинском факултету“, рекао је проф. др Бранислав Живковић.

Проф. Живковић је истакао да је штиво намењено широкој читалачкој публици која, поред студената термотехнике, укључује и академце на основним академских студијама који тек треба да се одлуче за један од 20-ак модула, као и дипломиране инжењере машинства неког другог усмерења, па и колеге са других техничких факултета које је животни пут усмерио на област термотехнике. Како је навео, књига би могла да буде интересантна и за људе који се баве продајом опреме за термотехнику, као и за извођаче радова и монтере, јер је направљен добар баланс између теорије и практичних примера.

„Уџбеник се ослања на савремену литературу, написан је стручним језиком, али је истовремено писан и једним јасним и разумљивим српским језиком, тако да ће и они који немају много предзнања моћи да прате садржај и евентуално нешто науче. За сада је објављено издање на српском језику, у припреми је и издање на енглеском језику, а у плану је и превод на још неке стране језике“, рекао је проф. Живковић и ауторима пожелео још књига из области термотехнике, јер им то, како је рекао, лако иде од руке.

Књига има неколико поглавља. После теоријског увода,  представљене су фазе реализације пројеката, с акцентом на процедуре пројектовања термотехничких система, док се остала поглавља појединачно баве елементима и основним функцијама система грејања, климатизације, расхладних уређаја, топлотних пумпи, итд.

„Идеја за књигу је настала пре око две године. На почетку је деловало да ће то бити једноставан задатак. Наш циљ није био да читалац након упознавања са штивом може да пројектује термотехничке системе, него да младим будућим инжењерима термотехнике дамо добру основу и заинтересујемо их за праксу у овој области, а старијим колегама, инжењерима, понудимо литературу у којој ће моћи да се подсете нечега чиме се нису дуго бавили. Управо то и јесте било сложено“, истакла је др Александра Сретеновић Добрић.

Оно што је, према њеним речима, посебно значајно, јесте чињеница да је књига настала као резултат потреба привреде. „То на набољи начин говори о томе, да и поред готово неограничене доступности различите врсте литературе, поготову на интернету, постоји потреба и за оваквом врстом материјала. Са друге стране, ово је добар пример да сарадња науке и привреде не мора нужно да буде ангажовање на пројектима“, рекла је др Сретеновић Добрић, која се у своје име и у име др Милованчевића захвалила колегама Владимиру и Александру Обрадовић из компаније Technology International Services који су иницирали и омогућили прво издање књиге, као и осталим спонзорима, компанијама Sabiаnа, Brandoni и Te-Sa.

Др Урош Милованчевић се посебно захвалио рецензентима издања, професорима Браниславу Живковићу и Србиславу Генићу, као и доценткињи Милени Отовић, који су, како је навео, својим сугестијама допринели да књига добије форму какву сада има.

„Овај уџбеник је нешто најтеже што сам до сада радио у својој каријери. Иако, на први поглед изгледа да је материја коју књига обрађује изузетно лагана, у пракси није било тако. За разлику од докторског рада, научних радова, пројеката на којима сам учествовао као члан пројектног тима или као одговорни пројектант, ова  референца носи посебну тежину, нарочито ако знате да ће неке нове генерације да читају и уче из тих материјала“, рекао је др Урош Милованчевић и додао да колегиница Сретеновић Добрић и он очекују добронамерне и пријатељска коментаре које ће, како је навео, радо прихватити и имплементиратни у неком наредном издању.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.