Завршен упис на Машинцу: Сва буџетска места попуњена у првом уписном року

На Машинском факултету у Београду успешно је завршен упис нове генерације студената у прву годину основних академских студија у школској 2024/2025. години. „Машинац“ је већ у првом уписном року попунио предвиђену квоту од 540 буџетских места на оба студијска програма који су били у понуди будућим бруцошима.

На студијском програму Машинско инжењерство попуњена су сва предвиђена места. У прву годину студија уписано је 520 бруцоша који се финансирају из буџета Републике Србије, а испуњена је и квота на самофинансирајућим студијама, где је уписано 100 студената.

Буџетска места попуњена су и на студијском програму Информационе технологије у машинству. Од октобра, овај смер ће похађати 20 бруцоша који се финансирају из буџета. Када је реч о самофинансирајућим студијама на овом студијском програму је предвиђено 40 места, а за сада је уписано 20 кандидата.

Овогодишњи упис обележило је велико интересовање младих за студије машинства. По апсолутном броју пријављених кандидата популарни „Машинац“ је на другом месту у групацији техничко-технолошких наука.

За упис у прву годину основних академских студија за школску 2024/2025. годину конкурисало укупно 1046 кандидата. Статистички гледано овај број кандидата је за 10% већи у односу на претходну годину и представља највећи број кандидата у претходних седам година. Овај број је посебно значајан имајући у виду да је овогодишња генерација матураната мања за 6,4%.

За упис на студијски програм Информационе технологије у машинству, по првој жељи, конкурисало је 65 кандидата, док је 981 кандидат као прву жељу навео студијски програм Машинско инжењерство. Неки од кандидата су конкурсали на оба студијска програма. Када се то има у виду, онда је број пријављених мало другачији. По тој статистици, 96 кандидата је конкурисало за упис на студијски програм Информационе технологије у машинству, а 1023 кандата жели да упише студијски програм Машинско инжењерство.

Већина будућих бруцоша наводи да се за студије машинства опредељује због широке лепезе перспективних занимања и дипломе која може да обезбеди брзо запослење и стабилне финансије.

Алекса Тасић долази из Сурдулице, где је похађао Техничку школу „Никола Тесла“, због чега се и одлучио да школовање настави на Машинском факулету у Београду, најпре на основним, а затим и на мастер студијама које, како је навео, нуде велики број инересантних усмерења. „Посебно су му занимљиви програми Индустрија 4.0 и Системи наоружања. Надам се да ћу успешно завршити основне студије и уписати један од ова два мастер програма“, каже Алекса.

Анђела Петковић, доскорашња ученица Тринаесте београдске гимназије, каже да није имала дилему који ће факултет да упише, јер је машинство веома интересује, посебно област моторних возила. „ Очекујем да ће ми Машински факултет пружити право знање које ће ми омогућити сигурну професионалну будућност“, истиче Анђела.

Сличног мишљења је  и Павле Марковић, матурант гимназије „Свети Сава“ из Београда„Очекујем да ће ми диплома Машинског факултета омогућити стабилан посао. Машинство је креативна професија која користи нове технологије и вештачку интелигенцију као алате за развој нових производа и у том смислу професија машинског инжењера је незаменљива“, истиче Алекса.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.