Стручна посета Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду

Студенти модула Пољопривредно прехрамбено машинство и свих изборних курсева које на основним академским студијама организује Катедра за пољопривредно машинство Машинског факултета у Београду посетили су 90. Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду, где су обишли изложбу пољопривредне механизације и процесне опреме за прераду хранe најновије генерације.

Посету овој престижној сајамској манифестацији која окупља најзначајније домаће и иностране компаније у агроиндустрији, пољопривредној производњи, механизацији, организовала је Катедра за пољопривредно машинство, уз подршку управе Машинског факултета. У пратњи студената био је ванредни професор, др Иван Златановић.  

Током обиласка изложбеног простора с пољоприведном механизацијом студенти су имали јединствену  прилику да надограде своја стручна знања стечена током предавања. Млађи академци, који на основним студијама слушају изборне предмете у области пољопривредног машинства први пут су се упознали с пољопривредним машинама, док су њихове старије колеге с мастер студија могли да сублимирају своје знање и уживо се упознају са склоповима и принципом рада скоро свих пољопривредних машина које су проучавене током претходних семестара.

Посебну пажњу студената привукла је презентација на штанду института Biosens из Новог Сада, на којој су Ивана Милошевић (истраживач приправник у Одсеку за сензорске технологије) и Јелена Јојић (менаџер пројекта у Центру за иновације и развој пословања)  представиле Робота Лалу за анализу земљишта у пољу, дигиталну платформу АгроСенс за праћење стања усева путем рачунара и мобилног телефона, као и Плант-О- Метар који процењује колико је биљка здрава, односно, каква је способност фотосинтезе и да ли постоји потреба за ђубрењем и наводњавањем.

Предуслов за добру пољопривредну производњу је да произвођач успешно управља ресурсима у својој пољопривредној производњи и да има мониторинг над чиниоцима који су од круцијалног значаја за стабилне и високе приносе. С тим у вези, Небојша Балаћ, менаџер продаје компаније КИТЕ доо, је студенте упознао са теренским возилом адаптираним за потребе машинског узорковања земљишта, као и са производним програмом компаније John Deere.

На штанду компаније ALMEX, заступнику познатог бренда CLAAS, колега Дејан Млађеновић, шеф сектора одржавања и ремонта, упознао је студенте са конфором који поседују савремене тракторске кабине и опремом у кабини за савремено управљање руковање машином, у шта су и сами могли да се увере.

 

Оно што је посебно важно, будући инжењери су током посете сајму имали прилику да разговарају са својим старијим колегама, некадашњим студентима Машинског факултета а сада оствареним инжењерима и успешним менаџерима одржавања, развоја или продаје у компанијама пољопривредне механизације. Склопљена су познанства и контакти који ће у будућности помоћи и око боље сарадње по питању спровођења стручних пракси.

Успешна посета Међународном сајму пољопривреде употпуњена је и забавним сајамским садржајима, као и и вожњом „Соколом“ на релацији Београд – Нови Сад.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.