Даљински управљане летелице – Будућност и изазови

Индустрија беспилотних летелица данас је врло значајна, не само због широке примене дронова у спасавању људи и добара у случају елементарних непогода, у пољопривреди, у трговини и другим сегментима цивилног друштва, него и због њихове употребе у војне сврхе.

О најновијим достигнућима и иновацијама у овој области дискутовало се на дводневном симпозијуму под називом “Даљински управљане летелице – будућност и изазови” који је 24. и 25. маја одржан на Машинском факултету у Београду. Симпозијум је реализовала компанија Airbus Defence and Space из Минхена, а Машински факултет је био домаћин.

Током дводневног скупа Ербасови експерти су представили најновије трендове у пројектовању и производњи беспилотних летелица, с посебним освртом на велики европски ваздухопловни пројекат Eurodron – European UAV system.

О овом пројекту, првог дана симпозијума, говорио је Winfried Lohmiller, Senior Expert Design Analysis у компанији Airbus Defence and Space. Учесници су могли да се упознају са самим пројектом, као и изазовима и реалним проблемима с којима се конструктори суочавају.

Winfried Lohmiller, Senior Expert Design Analysis

Другог дана симпозијума, Alvaro Blazque Lopez, Senior Expert Systems Engineering одржао је предавање на тему „Tactical UAV Weapon systems“ и на веома занимљив начин приказао системе и начине наоружавања беспилотних летелица.

Александар Бојанић и Alvaro Blazque Lopez, Senior Expert Systems Engineering

Поред господина Lohmillera и господина Lopeza у делегацији Ербаса био је и Александар Бојанић, некадашњи студент и дипломац Машинског факултет у Београду, који је дуги низ година успешно ангажован у овој компанији.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.