Компанија Бросе донира Машинском факултету 3D штампач најновије генерације

Немачка компанија Бросе, која од почетка 2020. године званично послује у Србији, донирала је Катедри за производно машинство Машинског факултета у Београду 3D штампач најновије генерације – Builder Extreme 3000 PRO. Ова донација, вредна више од 35 хиљада евра, омогућиће функционалније и практично образовање будућих машинских инжењера и додатно проширити сарадњу компаније Бросе и Машинског факултета.

Свечана примопредаја и симболично пуштање у рад 3D штампача Builder Extreme 3000 PRO биће одржани у петак, 8. априла 2022. године,  у 12 часова, у Заводу за машине алате на Машинском факултету у Београду.

Пре свечане примопредаје,  декан Машинског факултета у Београду, проф. др Владимир Поповић, продекан за научно-истраживачку делатност, проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за наставу, проф. др Марко Милош и шеф Катедре за производно машинство, проф. др Бојан Бабић угостиће представнике компаније Бросе у просторијама Деканата, где ће бити одржана церемонија потписивања Уговора о донацији ове веома вредне опреме.  Испред компаније Бросе, потписивању ће присуствовати Christof Frick, директор дивизије Развоја у компанији Бросе, као и остали представници компаније.

3D штампач Extreme 3000 PRO је заснован на технологији FFF (Fused Filament Fabrication) и има изузетно велику запремину радног простора, што омогућава израду делова великог формата у једном комаду и то до димензија 1100х1100х820 мм. Штампач је дизајниран тако да омогућава лак приступ плочи за израду са обе стране, уклањањем бочних панела. Уређај поседује и три различита пречника млазница (0,4, 0,8 и 1,2 мм) што омогућава да се квалитет штампе и време израде оптимизују у складу са специфичним потребама. Extreme 3000 PRO има могућност повезивања путем USB, Wi-Fi и Ethernet-а, а уграђена камера омогућава уживо надледање процеса израде путем десктоп или мобилног уређаја.

Машински факултет у Београду, више од годину дана успешно сарађује са компанијом Бросе. Раније потписаним Уговором о пословно-техничкој сарадњи створен је оквир за сарадњу кроз различите видове обука и наставе, као и за активну професионалну сарадњу и размену знања. Томе су у великој мери допринели квалитет студија и истраживања на Машинском факултету, као и флексибилан приступ образовању и обуци будућих инжењера машинства.

 

Компанија Бросе, која је у породичном власништву, четврти је по величини произвођач ауто-делова у свету и бави се развојем и производњом мехатроничких система за аутомобилска врата и седишта, као и електричних мотора и електронике. Сваки други нови аутомобил на свету опремљен је са најмање једним Бросе производом. Послује у 24 земље, на 64 локације и има више од 25.000 радника.

Изградња развојног и производног центра компаније Бросе у Панчеву почела је у марту 2020. године, а већ у јулу 2021. године пуштена је у рад прва производна линија за електричне моторе вентилатора за аутомобилске хладњаке и електронику.

У наредном периоду компанија планира да запосли око 1100  запослених у свим областима.  До 2025. план је да се у Развојном центру запосли око 200 инжењера, који ће развијати нове производе за електрична возила.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.