Студенти Машинског факултета на корак до финала Bosch Future Mobility Challenge 2022

Студенти Машинског факултета Универзитета у Београду, окупљени у тиму  „Racin’ Mates“, пласирали су се у другу, завршну фазу такмичења  „Bosch Future Mobility Challenge 2022“, која ће бити одржана од 11. до 14. маја у Клужу у Румунији.

„Racin’ Mates“ тим чине студенти завршне године мастер студија Ивана Милошевић, Павле Рађеновић, Душан Опсеница, Милош Митровић, као и студенти докторских студија Митра Весовић и Урош Станојчић, који је и ментор тима.

„Bosch Future Mobility Challenge“ је међународно такмичење студената технике у осмишљавању и развоју модела аутономног возила, које је оспособљено да се креће по унапред познатој путањи, под одређеним условима. Организатор такмичења је компанија „Robert Bosch GmbH“  у Клужу.

Такмичење се састоји од две фазе и финалне рунде.  У првој фази тимови раде на оспособљавању возила да прати саобраћајну траку и реагује на саобраћајне знакове (паркинг, првенство пролаза, обавезно заустављање и пешачки прелаз). Током друге фазе, возило се креће по унапред задатој путањи и додатно се оспособљава да реагује на семафор, као и да самостално обиђе друго возило или неку препреку, успешно савлада вожњу узбрдо и низбрдо и прође кроз кружни ток.

Да би успешно решили задатак, сви тимови од организатора добијају модел возила у размери 1:10, опремљен електромотором за погон на сва четири точка, камером, серво мотором за управљање (закретање точкова), енкодером и осталом опремом потребном за рад. Софтвер за аутономну вожњу развијају на рачунару Raspberry Pi 4 Model B и микроконтролеру Nucleo F401RE који се налазе на возилу.

После вишемесечног преданог рада на пројекту, тим Машинског факултета се 18. марта пласирао у другу, завршну фазу такмичења које ће, како је наведено, бити одржано средином маја у Клужу. Уколико њихово решење аутономног возила буде изабрано међу осам најбољих, „Racin’ Mates“ тим ће 15. маја учествовати и у финалу „Bosch Future Mobility Challenge 2020“.

(Извор: Машински факултет) 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.