Интервју: Проф. др Џек Ху, Универзитет у Мичигену

За сваку земљу која жели да развија индустријску производњу на моделу Индустрија 4.0 кључно је да улаже у технологију, истраживања и образовање, каже проф. др Џек Ху са Универзитета у Мичигену.

Професор је водећи светски истраживач у области интелигентне производње и председник је НИСТ Комитета за интелигентну микро производњу. У разговору за „Ингениосус“, лист Машинског факултета, говорио је о кључним изазовима концепта Индустрија 4.0.

– Тренутно, највећи изазов су подаци. Нови модел индустријске производње – Индустрија 4.0,  заснива се на интернету, односно машинама, људима и компанијама који се повезују помоћу индустријског интернета ствари. Та повезаност ствара много података. У таквој ситуацији кључно питање је како можемо да употребимо те податке и производњу учинимо паметнијом, односно сагледамо производни процес и донесемо паметне одлуке.

Како нам подаци помажу?

– Конкретно, можемо да сазнамо шта се дешава са потребама потрошача, ланцем снабдевања, да ли има неких прекида…  На основу тога доносимо одлуке, на пример, о распореду производње, ефикасности и побољшању квалитета производа.

Ко доноси коначну одлуку о томе, машина или човек?

– Реч је о процесу сарадње људи и машина. Машина не може да зна које су ваше жеље, али људи знају. Зато је важно да поставимо јасан циљ или критеријуме на основу којих ће машина обрадити огромну количину података и усмерити нас ка правом решењу. Дакле, људи одлучују о критеријумима за доношење одлука, а машине и компјутери обрађују податке.

Како Србија може најбрже да постигне неке од циљева везаних за примену Индустрије 4.0?

За сваку земљу која жели да развија индустријску производњу на моделу Индустрија 4.0 кључно је да улаже у технологију, истраживања и образовање. Морате да имате талентоване, односно образоване људе и људе са искуством. Дакле, морате да улажете у науку, истраживања и нову генерацију образованих људи.

(Извор: Машински факултет)

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.