Студенти МФ донирали више од 5000 визира, 300 визира и за КБЦ Косовскa Митровицa

Студенти Машинског факултета уз помоћ компанија Инмолд из Пожеге и Полимер Комерц из Пландишта свакодневно издрађују заштитне визире. До сада су направили више од 8000 визира, а 5000 је већ поклоњено клиничко-болничким центрима, болницама, факулетима и домовима здравља широм земље. Студенти нису заборавили ни запослене у Клиничко-болничком центру у Косовској Митровици којима су недавно донирали 300 визира.

Све је почело средином марта и иницијативом „Маска за све“ петорице студената Машинског факултета који су осмислили и на друштвеним мрежама објавили приручник за једноствану и брзу израду заштитних маски за лице, без употребе специјалних алата.

Трка с временом коју је наметнуо Covid-19 изискивала је бржу и масовнију производњу заштитних  визира. Визири који се тренутно састављају на Машинском факултету, резултат су заједничког рада истраживача МФ и стручњака компаније Инмолд из Пожеге и Полимер Комерц из Пландишта.

Ново решење добијено је оптимизацијом свих постојећих модела. Отпорнији су и удобнији за ношење, а њихов дизајн омогућва вишеструку употребу без оштећења. У производњи визира примењени су принципи производне линије Хенри Форд, што је омогућило израду и монтажу до 1200 комада дневно.

У цео процес ове „мале“ инстуријске производње укључени су и студенти. На тај начин Машински факултет и у ванредним околностима подстиче развој предузетничких и иновативних идеја будућих машинских инжењера.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.