Занимљивости: Covid-19 убрзава роботизацију?

Људи обично кажу да желе људски елемент у интеракцијама, али ковид 19 је то променио“, каже футуриста Мартин Форд који је писао о томе како ће роботи бити интегрисани у економске процесе у наредним деценијама. Истиче да ће ковид 19 променити потрошачке преференције и да ће отворити нове прилике за аутоматизацију.

 

Велике и мале компаније све више користе роботе да би поспешили социјално дистанцирање и да би редуковале број запослених који физички долазе на посао. Такође, роботи се користе и да изврше задатке које је немогуће извршити од куће.

Амерички трговински ланац „Волмарт“ користи роботе за рибање подова. У Јужној Кореји роботи мере температуре и дезинфикују руке људима.

Потражња за роботима-радницима могла би да порасте јер неки здравствени експерти упозоравају да ће можда неке мере социјалног дистанцирања морати да буду на снази и 2021. године.

Шта све могу да раде роботи

Компаније које се баве чишћењем и дезинфекцијом све више траже роботе. Данска компанија „УВД роботи“ производи машине који врше дезинфекцију ултраљубичастим зрацима. Испоручили су хиљаде комада болницама у Кини и Европи. Све чешће се роботи користе и за доставу.

Стручњаци кажу да, што се више послови буду поново отварали, можемо очекивати роботе који чисте школе и канцеларије.

„Муштерије сада више брину о својој безбедности и безбедности здравствених радника“, наводи Блејк Морган, аутор књиге „Муштерија будућности“.

Међутим, и даље постоје нека ограничења. Већ данас постоје аутоматске касе у радњама на којима муштерије саме очитавају кодове робе и плаћају. Пошто се системи често кваре, неке муштерије и даље више воле да оду код касира.

Ресторани су још једна област која би могла да чешће користи роботе. Ланци брзне хране као шео је „“Мек Доналдс“ тестирали су роботе као куваре и касире.

У складиштима „Амазона“ и „Волмарта“ роботи се већ користе како би се поспешила ефикасност. Због пандемије обе компаније су убрзале тај процес и користе роботе са сортирање и паковање. То показује да би се могао смањити број радника у складиштима. Ипак, стручњаци сматрају да ће за то бити потребно још неко време.

Једносмеран процес

Када једном нека компанија замени радника роботом, тешко да ће се икад вратити на старо. Процес производње и интеграције робота у бизнис је скуп, али када се то учини, они обично постају јефтинија варијанта од радника.

Футуриста Мартин Форд истиче да су произвођачи робота сада у бољој позицији због коронавируса. „Људи ће желети да оду на места на којима је мање радника и више машина, зато што се осећају безбедније“, објаснио је.

Вештачка интелигенција се развија тако да може да замени учитеље, фитнес тренере и финансијске саветнике. Велике технолошке компаније све више користе вештаку интелигенцију. „Фејсбук“ и „Гугл“ на тај начин уклањају непримерене објаве јер људи-модератори неке ствари не могу да обаве од куће.

Скептици тврде да ће људи ипак морати да буду присутни у већини послова. Али, сада су људи постали склонији да обављају послове на даљину. Инструктор или саветник не мора да буде права особа, само би требало да размишља на тај начин.

Консултантска кућа „Мекинси“ је у извештају из 2017. године предвидела да ће до 2030. године трећина радника у САД бити замењена роботима. Али догађаји као што су пандемије имају потенцијал да тај процес убрзају.

(Извор: Би-би-си, РТС)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.