Дан Светог Саве у знаку најбоље књиге: Tермодинамика – инжењерски аспекти

Годишња награда Машинског факултета за најбољу књигу у  2019. години, свечано је уручена аутору, проф. др Ђорђу Козићу, за књигу „Термодинамика – инжењерски аспекти“. Поводом Дана Светог Саве, Машински факултет сваке године додељује награду за најбољу књигу у протеклој календарској години, чији су аутори са Машинског факултета, а издавач сам Факултет или друга издавачка кућа у земљи или иностранству. Професору Козићу награду је уручио декан, проф. др Радивоје Митровић.

„Заиста је лепо када човек ради посао који воли. Ја сам волео термодинамику и борио сам се да то и радим. Резултат тог рада је књига Термодинамика – инжењерски аспкети“, рекао је проф. Ђорђе Козић. Он се захвалио колегама који су, како је навео, допринели да његова књига буде награђена баш на дан великог просветитеља Србије – Светог Саве.

Књига проф. Козића је  настала на основу његових предавања на предметима „Термодинамика“ и „Преношење топлоте и масе“ које је као професор Катедре за термомеханику држао студентима Машинског факултета у Београду више од 20 година професорске каријере.

„Термодинамику сам заволео још као студент док сам у афмитеатру слушао предавања о ентропији и Другом закону термодинамике проф. Шела који је имао помало филозофски приступ тој теми.  Тада сам схватио да термодинамика није само једна област науке него да има много шири и значајнији аспект. Потврду тог свог става нашао сам у књигама Карла Густава Јунга који је такоше писао о ентропији. То сам доживео као сопствено отриће и већ тада сам се осетио као термодинамичар“, рекао је проф. Козић.

Проф. Козић са кћерком

Присећајући се почетака своје професионалне каријере испричао је анегдоту из времена када се, као наставник на машинским предметима у једној средњој школи, изборио да предаје термодинамику и то захваљујући свом добром познавању музике. Уз несебичну помоћ проф. Козића школски оркестар је освојио прво место на Такмичењу средњих школа. За школу, која се до тада ни по чему није издвајала, то је био велики успех, а професор је добио предмет који је највише волео.

„То је за мене била изузетна част, али свакако и један чудан пут до термодинамике, од које се више нисам раздвајао“, закључио је проф. Козић.

 

Заслужено признање, награда у правим рукама

Машински факултет већ дуги низ година негује традицију да на дан када се у Србији обележава име нашег највећег просветитеља,  награди најбоље издање у области машинства, истакао је професор Митровић на свечаности доделе награде за најбољу књигу. Нагласивши да се просветитељство у модерном смислу речи везује за име Светог Саве, проф. Радивоје Митровић је рекао да Србији недостају људи који би смелије и одлучније закорачили у нова времена и нове изазове.

„Доделом награде за најбољу књигу на Дан Светог Саве желимо у први план да истакнемо просвећеност, која је много шири појам од образовања. Ове године у веома широкој конкуренцији убедљиво је победила књига која се бави фундаменталном науком. Реч је о наслову Термодинамика – инжењерски аспекти“, проф. др Ђорђа Козића. Књига је круна једног дела активности свестране личности аутора. Човека који се поред термодинамике бави и низом других, за живот,  важних ствари, као што су уметност и музика. Своје широко знање пренео је и на странице књиге која нам на најбољи начин објашњава све аспекте и фундаменталне законе једне важне области науке о топлоти“, закњучио је проф. Митровић.

Професору Козићу честитао је  и проф. др Александар Седмак који је изнео своје личне импресије о аутору.  „Већина нас је мрзовољна, помало нервозна и неретко имамо трему када идемо на предавања. Једини човек којег сам видео да весео иде на наставу био је проф. Козић“, рекао је проф. Седмак. Он је искористио прилику да најави да ће у марту на Машинском факултету у Београду бити одржано музичко вече на којем ће бити изведена опера коју је компоновао управо проф. Ђорђе Козић.

Доц. др Влада Јовановић, као некадашњи студент, а сада колега проф. Козића захвалио је аутору на књизи која, како је навео,  својим садржајем и модерним приступом термодинамици, мења све досадашње, помало застареле уџбенике. „Београдски универзитет је ваљда заслужио да има једну домаћу књигу из термодинамике“, нагласио је доц. Јовановић.

Проф. др Бошко Рашоу честитао је аутору на, како је рекао, заслуженом признању,  уз жеље да и даље буде активан и направи сличан резултат и у другим сферама интересовања. „Имао сам част и задовољство да проведем доста времена са колегом Козићем и у личном дружењу, али и радећи на заједничким пројектима.  Често смо причали о термодинамици, а Ђорђе је непрестано вадио бележницу и записивао своја тренутна запажања. Тада ми је рекао да пише књигу. Онда можете да замислите колики је потенцијал те књиге која је настајала током 20-годишњег преданог рада проф. Козића“, рекао је проф. Рашоу.

Награда је заиста дошла у праве руке, рекао је проф. др Мирослав Бенишек.  Он се осврнуо на време када је књига проф. Козића тек настајала. „Тада смо заједно радили на пројекту за ХЕ Ђердап. Замолио ме је да прочитам рукописе његове књиге коју је спремао да објави. Мислио сам да ће ми дати неки драфт, али ми је донео само 10 страница. Био је то уводни део књиге о енергији. Рекао је да ће ми остатак доставити накнадно, што је и учинио након 7 дана када ми је дао још 10 страна, а онда је настала пауза. С нестрпљењм сам очекивао следећа поглавља и бодрио га да што пре заврши књигу у којој је на један зрео и осмишљен начин представљено дугогодишње искуство професора и промотера науке о енергетици“,истакао је проф. Бенишек.

Свечаности обележавања Дана Св. Саве на којој је додељена награда за најбољу књигу у области машинства у протеклој години, поред колега и пријатеља проф Козића, присуствовала и проф. Милица Мојовић, чувар светосавске традиције на Машинском факултету. Специјални гост, био је господин Satoshi Yamashita, водећи стручњак за аеро дизајн у компанији Мицубиши, који као гост проф. др Милана Петровића борави у вишедневној радној посети Машинском факултету.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.