Од фебруара на МФ стартује мастер програм Индустрија 4.0

Од фебруара ове године на Машинском факултету у Београду  школоваће се прва генерација машинских инжењера за нову „индустрију знања“.  Машински и Математички факултет Универзитета у Београду објавили су конкурс за упис студената у прву годину мастер академских студија у школској 2019/2020. години на заједнички студијски програм Индустрија 4.0.

Студијски програм почиње у фебруару, а пријава заинтересованих кандидата траје од 1. до 13. фебруара на Машинском факултету у Београду, који и спроводи конкурс.

У прву годину студија биће уписано укупно 35 кандидата. Од тога, 15 буџетских студената, петоро стипендиста Иницијативе „Дигитална Србија“ и 15 самофинансирајућих студената. По завршетку мастер академских студија Индустрија 4.0, које трају две године (4 семестра) и носе 120 ЕСПБ, стиче се  назив Мастер инжењер машинства – информатичар.

Пријемни испит није предвиђен, а редослед кандидата утврђује се на основу критеријума наведених у конкурсу. Конкурс је објављен у ИНФРОМАТОРУ о условима пријема студената на Мастер академске студије – Индустрија 4.0, где се налазе све важне информације о  условима пријема студената, роковима, упису….

Мастер академске студије Индустрија 4.0 представљају најсавременији концепт образовања стручњака за индустрију коју сачињавају тзв. „паметне“ фабрике и први је, такве врсте, на нашим просторима. Програм је настао кроз подстицај Владе Републике Србије, а изабран је на јавном конкурсу који је, на идеју Иницијативе ”Дигитална Србија”, реализовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

„Мисија овог програма одређена је потребама нове генерације дигитализованих производних предузећа и њихових ланаца снабдевања широм света, којима недостају  високостручни кадрови са мултидисциплинарним и интердисциплинарним компетенцијама. Визија је да овај програм, као један од првих на простору Европе, врло брзо постане водећи у региону, а и шире. Зато очекујемо велику заинтересованост студената за наш студијски програм“,  истакла је проф. др Весна Спасојевић Бркић, шеф Катедре за индустријско инжењерство и руководилац на пољу акредитације овог студијског програма.

„По свом садржају, програм Индустрија 4.0 представља „бленд“ најновијих научних сазнања из области производног машинства, индустријског инжењерства и информатике. Током студија студенти ће стицати знања, вештине и компетенције у области дигитализације, производних постројења, дистрибуираног управљања производњом, анализе података и организације неопходне за даљи развој и дигитализацију индустрије и њено прилагођавање савременим условима пословања и слично. “, рекао је проф. Бабић Бабић, шеф Катедре за производно машинство и координатор новог студијског програма.

На образовању инжењера за Индустрију 4.0 радиће 37 наставника и сарадника, од чега је 6 из иностранства, као и 12 предавача из привреде. Специфичност програма је стручна пракса, која се обавља током друге године студија.  За стручну праксу, а затим и израду мастер рада студентима су на располагању 23 компаније.

Више информација о  овом студијском програму можете погледати у Водичу кроз мастер академске студије Индустрија 4.0, као и Књизи предмета.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.