Проф. Милица Мојовић – Чувар светосавске традиције на Машинском факултету

Најискренији чувар традиције школске славе Свети Сава на Машинском факултету, је проф. др Милица Мојовић. Још од 1956. године, када није било баш популарно прослављати Савиндан, професорка Мојовић сваког 27. јануара доноси жито на Факултет и заједно са колегама обележава овај значај датум у историји, традицији и култури наше земље. Тако је било и ове године. У знак захвалности, проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета уручио је проф. Мојовић пригодан поклон.

Подсећања ради, прва прослава Светог Саве као школског патрона одржана је 1813. у Земуну, одакле се брзо проширила и у друге крајеве, а химна Св. Сави први пут је изведена 1839. у Сегедину. Дан Светог Саве установљен је за школску славу одлуком Совјета Књажевства Србског 2. јанура 1840. године, а на предлог Атанасија Николића, стерешине крагујевачке гимназије. Савиндан се  прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти. После полувековне забране,  1990. године поново се враћа као школска слава.

Проф. Мојовић је први пут  донела жито за Савиндан на Машински факултет 1956. године. Годину дана након што се запослила као асистент на предмету Нацртна геометрија. Жито је доносила најпре у свој кабинет, док једне године није свратила најпре у Деканат и тадашњег декана послужила житом.  У међувремену, Савиндан је враћен као школска слава, а проф. Мојовић је и после одласка у пензију наставила свој обичај.

Професорка је дипломирала на Архитектонском факултету, али је цео радни век провела на Машинском факултету, где је студенте уводила у свет нацртне геометрије. На питање како је било радити на претежно „мушком факултету“, наша саговорница је рекла да то ни у једном тренутку није осетила и додаје: „Напротив, још као асистент, имала сам велику подршку и изванредну сарадњу са колегама на Катедри.

Успомене на то време евоцирао је и п проф. др Милан Радовановић који је недавно обележио 54 година научног рада.  Пре тачно 64 године,  вежбе из нацртне геометрије држала је проф. Мојовић. Морам да кажем да је половина студената  у сали била заљубљено у професорку. И не само то, отимали су се за предња места да би  јој били што ближи“, рекао је проф. Радовановић. Он је у знак поштовања према професорки која је својим радом и односом према студентима оставила дубок печат на Машинском факултету, поклонио једну од књига у којима обрађује мање познати део наше историје током Првог светског рата.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.