Индустрија 4.0 у Србији – Oсврт на одржане панеле у организацији Машинског факултета

Индустрија 4.0 је постала глобални међународни пројекат. Од  2011. године, када је на CeBIT -у у Хановеру први пут представљен Програм научно-технлошког развоја немачке индустрије  под називом Индустрија 4.0, до сада је своје националне програме за И4.0 донело  37 земаља у свету.  (Европа – 18+3; Америка –5; Африка – 1; Азија и Океанија – 8+2).

Србија је свој национални Програм за Индустрију 4.0 усвојила 6. јуна 2019. година, на Четвртој међународној конференцији о Индустрији 4.0 –  AMP I4.0 2019, под називом: Дигитална Платформа за Индустрију 4.0 у Србији.

Машински факултет је са својим партнерима – Министарство за просвету, науку и технолошки развој, Министарство привреде, Министартво одбране, Привредна комора Србије, Привредна комора Београд,  Факултет техничких наука у Новом Саду, Машински факултет у Нишу, Научно-технлошки парк из Београда, Факултет за машинство и грађевинарство из Краљева, Економски факултет из Београда, Технички факултет „Михајло Пупин“ у Зрењанину, Институт ’’Михајло Пупин’’, Институт ’’Винча’’ и други – одржао укупно 23 панела о Индустрији 4.0.

Табела 1. Преглед броја учесника на панелу према месту одржавња

Међу темама које су  разматране на панелима, издвајају се :  Индустрија 4.0 – основе и модели; Индустрија 4.0 и нове индустријске политике у свету – преглед;  Нова Индустријска политика Србије: Индустрија 4.0 и интелигентни производи; Индустрија 4.0 и интернет ствари; Индустрија 4.0 и анализа великих скупова података; Индустрија 4.0 за мале и средње организације; Индустрија 4.0 и образовање инжењера: Индустрија 4.0 и скоковити раст индустрије; Национални програми за Индустрију 4.0; Дигитална платформа за Индустрију 4.0 у Србији; Дигитализација у индустрији Србије – примери, Пут од идеје до готових производа кроз процес дигитализације и многе друге теме.

Табела 2. Преглед броја учесника на панелу

Следећи, 24. панел, по реду, биће одржан 26. фебруара 2020. године у Регионалној привредној комори Расинског округа у Крушевцу.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.