Панел И4.0 у Зрењанину: Индустрија 4.0 – Teма значајна за даљи развој Србије

Дигитална патформа за Индустрију 4.0 у Србији, донета на завршном панелу Четвртог технолошког самита у јуну прошле године у Београду, представља добар оквир за рад на националном нивоу у овој области, оценили су учесници 23. панела о И4.0, који је недавно одржан на Техничком факултету „Михајло Пупин“ у Зрењанину.

Индустрија 4.0 је тема од изузетног значаја за даљи привредни и економски развој наше земље и зато, како је истакнуто,  Привредна комора Србије, надлежна министарства и Развојна агенција Србије треба да раде на дефинисању сета мера за већу подршку СМЕс за дигитализацију домаће индустрије.

Панел на тему „Пут од идеје до готових производа кроз процес дигитализације“ организовали су Машински факултет у Београду и Технички факултет у Зрењанину у сарадњи са Привредном комором Србије/Привредна комора Београд. У раду скупа учествовали су представници академске заједнице, привреде, ресорних министарства, привредних асоцијација и невладиних организација. Учесници су се сагласили да су панели на тему нове индустријализације Србије најбоља прилика за размену искустава и знања из области Индустрија 4.0.

Скуп су поздравним говорима отворили проф. др Сања Станисављев, продекан за наставу Техничког факултета у Зрењанину, проф. др Видосав Мајсторовић са Машинског факултета у Београду, проф. др Г. Маринковић ДИ Зрењанин, Предраг Станков, директор Регионалне привредне коморе Зрењанин и Видосава Џагић, помоћник директора Привредне коморе Београд.

Радни део скупа започео је презентацијама о истраживањима у области Индустрије 4.0 на Техничком факултету у Зрењанину. Проф. др Жељко Стојанов говорио је на тему „Агилне методе и Индустрија 4.0. МСц Михаљ Бакатор је одржао презентацију  „Потенцијал примене Cloud технологије у домаћим предузећима“, а МСц Миђа Ђурђев је говорио на тему „Интелигентна оптимизација у оквиру паметне производње“.

Велику пажњу учесника панела, привукли су примери добре праксе развоја и примене дигиталних технологија у домаћим компанијама   „Diginet“, „Termometal“ i „BS Computers“.

Панел је завршен излагањима госпође Видосаве Џагић на тему „Национална платформа за Индустрију 4.0“ и проф. др Видосава Мајсторовића „Индустрија 4.0 – Шта је ново у свету“.

Наредни, 24. панел „Индустрија 4.0 – Нова индустријализација Србије/Дигитална платформа за И4.0 и њена примена у Србији“, биће одржан 26. фебруара, у Регионалној привредној комори у Крушевцу  (https://krusevac.pks.rs/), а следећи панел Индустрија 4.0,  биће одржан 2. марта, у оквиру Копаоник бизнис форума (https://www.kopaonikbusinessforum.rs/agenda).

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.