Плави водич за примену прописа ЕУ на производе – нова публикација у издању МФ

Машински факултет Универзитета у Београду деценијама даје значајан допринос подизању конкурентности националне привреде кроз процесе истраживања, развоја и примене инжењерских наука. Приступање Србије Европској унији (ЕУ), као нашем најближем и највећем тржишту, представља најважнији национални пројекат који захтева ангажовање читавог друштва. Тај процес креће од образовања на свим нивоима, уз непрекидно иновирање знања стручњака у привреди и државној управи.

Управо из тих разлога Машински факултет је приредио српско издање веома информативне и детаљне публикације Европске комисије „Плави водич за примену прописа ЕУ на производе“.

Промоција књиге биће  одржана у уторак, 02. јула 2019. године, у Свечаној сали Машинског факултета (сала 211/II) са почетком у 12 часова.

О књизи говоре: декан Mашинског факултета, проф. др Радивоје Митровић; председник Савета за акредитацију АТС, проф. др Милош Јелић; руководилац групе у Сектору за квалитет и безбедност производа Министарства привред, дипл.инж.маш, Зоран Бакић, аутор превода, проф. др Ратко Узуновић. 

Књига садржи информације о организацији и функционисању “унутрашњег тржишта ЕУ”. На првом месту, информације о обавезама произвођача и институција инфраструктуре квалитета ЕУ (стандардизација, акредитација, метрологија, лабораторије, контролна тела). У књизи се наводе и упутства за обезбеђивајне обавезне документације која прати производе, са одговорностима свих учесника (партнера) на тржишту ЕУ, које броји више од 500 милиона потрошача, укључујући начин контроле производа и надзор тржишта од стране царине и инспекција.

Ова књига је неопходна сваком нашем стручњаку у пројектовању и развоју, производњи, испитивању и припреми документације која прати производе на тржишту ЕУ ради њиховог слободног кретања. Такође је корисна и за званичнике и стручна лица  у државној управи (министарства, инспекције, царина, наше институције инфраструктуре квалитета), чије активности могу да допринесу затварању Поглавља 1 – Слободно кретање производа – приступним преговорима Србије са Европском унијом.

Детаљније информације о књизи: PLAVI VODIC.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.