Саша Симовић, Фесто: Индустрија 4.0 – Будућност која нам се дешава

Индустрија 4.0 није будућност. Она се већ дешава. Свет се технолошки убрзано мења и напредује. Свако ко жели да одржи корак са светом мора да стиче и примењује нова технолошка знања на дневном нивоу, поручио је, Саша Симовић, дипломирани инжењер у компанији Фесто, која је чланица иницијативе Индустрија 4.0 немачке федералне владе.

дипл.инг. Саша Симовић, Фесто

Господин Симовић је сертификовани тренер за Индустрију 4.0” и носи титулу Chief Expert за такмичења у вештинама „Индустрија 4.0” при организацији „WorldSkills International”. Руководилац је одељења за образовање у Фесто Дидактикa, делу компаније који се бави организовањем консултација и тренинга за преквалификацију запослених и школске системе, односно дефинисање наставних планова и програма за Индустрију 4.0 у средњем и високом образовању.

На позив декана Машинског факултета у Београду одржао је веома посећено предавање „Индустрија 4.0 – Нова филизофија у индустријској производњи“, где је представио  најважније аспекте Четврте технолошке револуције и указао на важност имплементирања нових технологија у образовни систем. Посебно се осврнуо на образовање инжењера и техничара који су, како је рекао, носиоци новог индустријског развоја.

Индустрија 4.0 представља кључну трансформацију у историји фабричке аутоматизације с главним циљем да обезбеди различитост производа у оквиру једне производне линије, скрати време одговора на захтеве купаца, оптимизује производњу, сабира, дели и користи информације, повезујући уређаје производне линије у мрежу, рекао је Симовић. То значи, наставио је, да свака машина има управљање које комуницира с другим машинама, производима, особама и програмима у мрежи и изводи поступке с обзиром на примљене информације.

Индустрија 4.0 се састоји из 42 елемента. То су, између осталог, сајбер физички системи, паметне фабрике, интернет ствари (IоТ), вештачка интелигенција, велики подаци (big data), проширена (AR) и виртуелна реалност (VR), комуникација машине са машином (M2M), заједнички рад људи и робота, бионика (биолошки инспирисан инжењеринг) и друго. Управо ти елементи омогућавају производњу и креирање производа према различитим захтевима сваког појединачног купца без заустављања производног процеса, нагласио је Саша Симовић.

Према његовим речима, Индустрија 4.0 неће потпуно истиснути раденике из фабрика, али ће променити начин на који су се до сада обављали производни процеси. Процене су да ће до 2025. године нестати већина послова који сада постоје. Зато је неопходно да припремимо и обучимо раднике да раде са паметним машинама, а први корак у том правцу јесу обука и доквалификација и осаврамењавање образовног система, указао је он.

Концепт Индустрија 4.0 дефинисан 2011. на сајму у Хановеру, када су се лидери индустрије састали и договорили о 42 елемента новог технолошког развоја. Од тих 42 захтева Индустрије 4.0, школски систем Фесто одговара са 38 програма са теоријским и практичним делом и тестовима.  Активно учествујемо у креирању наставних програма за средње школе и универзитете у Немачкој, а и шире. Учествовали смо у креирању наставних планова и програма за Вишу струковну школу у Трстенику. Спремни смо да заједно радимо и са другим образовним институцијама у Србији. То сам још у октобру предложио Министарству просвете, науке и технолошког развоја  РС, али још нисам добио одговор, истакао је  Симовић.

У веома живој дискусији, која је уследила после предавања, професори Машинског факултета упознали су госта са завидним активностима факултета у области роботике и вештачке интелигенције. Оцењено је да је то добра основа за сарадњу у креирању нових програма за Индустрију 4.0.

Предавање Саше Симовића је још једна у низу многобројних активности Машинског факултета у Београду којима настоји да домаћој јавности укаже на значај примене модела Индустрија 4.0 за убрзани економски и привредни развој Србије и њено боље позиционирање у глобалном ланцу вредности.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.