Успешна сарадња Машинског факулета и Техничког универзитета у Софији

У оквиру вишегодишње сарадње на пројекту CEEPUS (CIII-BG-0722-07-1819-M-129113), Машински факултет у Београду су посетили проректор Техничког Универзитета у Софији,  проф. др Лубомир Димитров у пратњи колега, проф. др Панча Томова и проф. др Георги Динева.

Током посете одржано је низ састанака на којима је створена основа за наставак досадашње успешне сарадње и заједнички наступ на међународној научној сцени, кроз аплицирање за пројекте Еразмус+ и Х2020.

Гости су имали прилику да се упознају и са  научно-истраживачким капацитетима Лабораторије за испитивање машинских елемената и система (ЛИМЕС), која је још од 2008. године акредитована за испитивање котрљајних лежаја и сродних машинских елемената.

Током посете Београду, делегација Техничког универзитета из Софије је обишла и  Научно-технолошки парк Звездара, где су им презентовани развојни капацитети те научно-истраживачке институције, стартап компаније које у послују у оквиру парка, као и развојни пут НТП-а од оснивања до данас.

Имајући у виду да и Софија поседује сличан научно-технолошки парк, који располаже високо технолошком опремом најновије генерације (нарочито у области брзе израде прототипова), обим потенцијалне сарадње Машинског факултета и Техничког Универзитета у Софији, уз одговарајуће посредовање локалног НТП-а, може се проширити и на заинтересоване привредне субјекте из Републике Бугарске.    

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.