Колеге из Зенице у посети МФ

Машински факултет у Београду  недавно је посетио проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Зеници, проф. др Малик Чабаравдић у пратњи двојице младих колега, мр Ернадом Бешлагићем, вишим асистентом на зеничком МФ и  студентом Варда Кенаном. Гости из Зенице су том приликом обишли Лабораторију за аутоматизацију производних процеса и Аеротунел у Аеротехничком институту МФ.

Проф. Чабаравдић је, иначе, стручњак за роботику и  професор Машинског факултета у Зеници.  Говорећи о разлозима посете он је подсетио да су  Универзитет у Београду  и Универзитет у Зеници потписали споразум о универзитетској сарадњи, што  представља основ и за потписивање споразума о сарадњи између  МФ у Београду и МФ у Зеници.

Машински факултет Универзитета у Београду је свакако најутицајнији факултет у области машинства у региону и за нас је веома интересантно да ближе упознамо његове  истраживачке капацитете и упоредимо наша поља истарживања, истакао је наш саговорник.  Изразивши очекивање да ће споразум о сарадњи два факултета у наредном периоду  бити потписан,  он је подсетио да је и МФ у Зеници факултет са дугом традиицијом и један најјачих факултета у области машинства у Босни и Херцеговини.

Образовни и научноистраживачки рад на нашем факултету обухвата читав спектар развоја модерне и савремене технологије који је усклађен са европским трендовима.  Доста дуго смо били ослоњени на Железару Зеница са којом и даље имамо сарадњу, али се бавимо и неким другим гранама, међу којима су и аутоматизација и роботика, односно ПЛЦ и и low-cost аутоматизација. У тој области Машински факултет у Београду има много тога интересантног и то је један од основних разлога наше посете, нагласио је проф. Чабаравдић.

Мр Ернад Бешлагић, виши асистент на Катедри за конструкције и CAD технологије ради докторат у области ветротурбина и веома је заинтересован за сарадњу  са београдским колегама у тој области и испитивања у Аеротунелу МФ.  Његов млађи колега, Варда Кенан, ускоро би требало да ради мастер рад у области роботике, даљинског управљања и симулације. С тим у вези, добродошло му је да  види шта се на том пољу ради у лабораторијама Машинског факултета у Београду и на који начин може доћи до ближе сарадње  у тој области.

До посете проф. Чабаравдића дошло је само месец дана након што је висока делегација МФ у Зеници, коју је предводио декан, проф. др Фуад Хаџикадунић, посетила МФ у Београду. Током те прве званичне посете било је речи о успостављању и унапређењу ближе сарадње два факултета.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.