Студенти МФ у посети Словенији – Драгоцено стручно и животно искуство!

Студенти Машинског факултета у Београду боравили су почетком новембра у тродневној стручној посети Словенији, где су обишли водеће словеначке компаније и упознали се са пословањем и савременим производним процесима у тим фирмама. .

Ово је прва посета београдских студената Словенији, после дугог низа година, коју је иницирао и организовао Савез студената МФ у Београду у сарадњи са колегама са Факултета за стројарство у Љубљани.

Првог дана посете, студенти су обишли компанију Крка у Новом Месту, једног од највећих фармацеутских произвођача на овим просторима, која се, осим производње лекова за људе и животиње, бави и истраживачким радом. Затим су посетили и Brinox inženiring d.o.o у Сори, иновативну фирму која се бави развојем, пројектовањем и производњом процесне опреме за прехрамбену, хемијску и фармацеутску индустрију.

Из Соре су се упутили у Љубљану, где их је другог дана посете очекивао обилазак компаније Litostroj Power и Termoelektranе-Toplarnе. Litostroj Power је компанија за пројектовање и изградњу електрана и производњу енергетске и индустријске опреме. Производни програм компаније састоји се углавном од водних турбина, индустријске и трансформационе опреме и пумпи, како за нове хидроелектране, тако и за реновирање постојећих. У Termoelektrani-Toplarni имали су прилику да се ближе упознају са системом рада постројења, од доласка горива до испоручења електричне, односно, топлотне енергије.

Последњи дан био је резервисан за излет на Блед и уживање у природним лепотама тог дела Словеније и наравно, неизоставним кремпитама, чији се укус не заборавља.

Посета Словенији, према оцени студената била је драгоцено стручно, али и животно искуство. Посебно су захвални управи Машинског факултета, без чије подршке, како су навели, ово путовање не би могло да се организује.

За Владимира Шофранка, посета Словенији је била једно лепо, пре свега, животно искуство. Поред дружења са колегама са МФ у Љубљани и уживању у облисаку тог прелепог града, имали смо прилику да видимо како послују озбиљне, светске фирме. Оно што је за нас најважније видели смо како у пракси функционише све оно о чему учимо током предавања на Мф и што ћемо, уверен сам, и сами успешно примењивати у будућности, истакао је Владимир.

Пуна утисака је и колегиница Јована Градинац. И она је импресионирана начином рада и пословања фирми које су обишли. На Јовану је велики утисак оставила фармацеутска компанија Крка, првенствено због добродошлице којом су дочекани, а затим и због веома садржајне посете погонима те фимре. Све у свему било је то лепо искуство, употпуњено дружењем са колегама из Љубљане и обиласком традова које смо посетили. На тај начин имали смо и прилику да видимо, упознамо и стекнемо неку ширу слику о начину живота у Љубљани и Словенији уопште, закључила је Јована.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.