Празник шаха на МФ – 12. Трансатлантски КУП „Светозар Глигорић“

Јединствени интернет шаховски меч, између студената Универзитета у Београду и студената Универзитета Тексас из Даласа, играће се, по дванаести пут, у петак, 10. новембра у 18.30 на Машинском факултету у Београду. Реч је о  12. Транстлантском купу „Светозар Глигорић“, који је установљен 2006. године на иницијативу тројице „машинаца“,заљубљеника у ову дрвену игру – проф. др Милоша Недељковића, мајсторског кандидата и тадашњег декана МФ, дип.маш.инг. Ивана Марковића, иначе интернационалног мајстора, и дипл.инг. маш. Небојше Баралића, међународног шаховског судије.

Универзитет Тексас у Даласу, који важи за најбољи универзитет у студентском шаху у Америци, прихватио је те 2006. године изазов Универзитета у Београду на шаховски меч на даљину путем интернета, каже за сајт МФ проф. др Милош Недељковић. На тај начин, додао је, установљен је, сада већ традиционални, шаховски меч за „Трансатлантски куп“, који од 2012.год. нoси име нашег прослављеног велемајстора Светозара Глигорића.  Организацију и одржавање првог меча пуно је помогао интернационални мајстор Раде Миловановић, иначе, званичан тренер шаховске екипе Универзитета у Даласу.

Први Трансатлантски меч путем интернета одигран је тачно на 50-годишњицу радио преноса шаховског дуела између некадашње Југославије и САД. Пре 50 година, кад није постојала данашња техника, радио веза је била најмодернија и подаци о потезима преносили су се управо преко радија. Према речима нашег саговорника први интернет шаховски меч између Универзиета у Београду и Универзитета Тексас био је такође прави хит, јер до тада на нашим просторима није било организовано ништа слично. У то време, наставио је, интернет није био развијен као данас. Није било било скајпа и сличних интернтет видео веза, него је меч преношен преко Интернет шаховског клуба (ICC – Internet Chess Club), који је у томе видео добру прилику за своју промоцију. Та сарадња и данас траје, а преносе преко ICC прати више од 10 хиљада љубитеља шаха у целом свету, нагласио је проф. Недељковић.

Меч се игра на 16 табли и победник добија прелазни пехар на годину дана. После једанаест одиграних мечева, тренутни резултат је 6:5 у корист Американаца (2006-Београд-8.5/7.5, 2007-Далас-11/5, 2008-Далас-12.5/3.5, 2009-Далас-8.5/7.5, 2010-Београд-11.5/4.5, 2011-нерешено-8/8, 2012-Београд-9.5/6.5, 2013-Београд-9/7, 2014-нерешено-8/8, 2015-Тексас-9/7, 2016-Тексас-10/6).

У досадашњим мечевима екипа Београдског универзитета показала се достојним противником, а мечеве су пратиле узбудљиве завршнице.  Ове године, Универзитет из Даласа можда има и најјачи састав у коме се налази чак шест велемајстора и шест интернационалних мајстора. У нашем саставу имаћемо једног велемајстора и шест интернационалних мајстора. Очекујемо лепе партије, али и неизвесну борбу. Ипак, то је спорт и шансе за победу увек постоје, оптимиста је професор Недељковић.

Универзитет Тексаса у Даласу повољним подстицајима за студирање привлачи најбоље младе шаховске играче света (баш као што неки други универзитети у САД привлаче кошаркаше, хокејаше, итд.), тако да за њихов тим играју познати светски велемајстори и остали одлични играчи. На Универзитету у Београду таквих подстицаја нажалост нема, али то не значи да нема одличних играча.

Организатори меча су Универзитет у Београду, Машински факултет у Београду, Спортско удружење Универзитета у Београду, а љубитељи шаха  и ове године могу директно пратити турнир путем Интернет шаховског клуба (http://www.chessclub.com/, ICC – Internet Chess Club).

 

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.