SIE 2018 – Инудстријско инжењерство

Седми међународни симпозијум „Индустријско инжењерство“ – SIE 2018, у организацији Катедре за индустријско инжењерство МФ, Иновационог центра МФ и  Steinbeis Advanced Risk Technologies, одржан је крајем прошле недеље на Машинском факултету у Београду.  Скуп је био добра прилика да се укаже на улогу и значај индустријског инжењерства, идентификују главни трендови у области и подстакне умрежавање и сарадња међу учесницима на унапређењу теорије и праксе.

Током радног дела конференције, који се одвијао кроз шест секција представљено је више од 120 радова на тему  управљања производњом, менаџмента ризиком, ергономије, менаџмента квалитетом, информационих и других технологија у индустријском инжењерству. Аутори су водећи домаћи и инострани стручњаци у области Индустријског инжењерства.

Свечано отварање SIE 2018 одржано је у четвртак, 27. Септембра. Учеснике симпозијума поздравио проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја РС. Општи став у научној заједници је да нам је потребан другачији начин финансирања научних истраживања, а то ће нам омогућити Закон о научноистраживачкој делатности и Закон о фонду за науку, који би у новембру требало да уђу у скупштинску процедуру, најавио је проф. Поповић. Он је оценио да је доношење ових закона важна системска промена и велики искорак у реформи научног система, јер се тиме ствара оквир за институционално и пројектно финансирање истраживача и установа у којима они раде.

Катарина Обрадовић Јовановић, помоћник министра привреде РС за мала и средња предузећа нагласила је да индустријско инжењерство има важну улогу  у развоју привреде Србије. Уверена сам да ће радови презентовани на  SIE2018 у великој мери допринети развоју индустријске стратегије наше земље и унапређењу њене индустрије, нагласила је гђа. Обрадовић-Јовановић.

Нови проректор за међународну зарадњу Универзитета у Београду, професор Машинског факултета др Ненад Зрнић упознао је учеснике са организационом структуром и образовним и научноистраживачким потенцијалима Машинског факултета у Београду. Говорећи о развојним приоритетима Машинског факултета у наредном периоду, он је навео да поред унапређења квалитета наставе, научног истраживања и међународне научне сарадње, да посебно место заузима сарадња с индустријом, како домаћим, тако и страним компанијама.

Др Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност РС изразио је задовољство што му је пружена прилика да као некадашњи студент МФ и докторант Катедре за индустријско инжењерство, може да поздрави ученике Симпозијума. Нагласивши да су иновације данас један од главних покретача индустријског развоја сваке земље, он оценио да је за развој иновационе делатности и имплементацију иновација у Србији, изузетно важна сарадња науке и привреде, као и стручан инжењерски кадар.  У том процесу значајну улогу имају Машински факултет и Катедра за индустријско инжењерство на којој се, између осталог,  изучава и иновациони менаџмент, нагласио је Ракоњац.

Михајло Весовић, саветник председника Привредне коморе Србије је подвукао значај холистичког приступа, својственог индустријском инжењерству, у дигиталној трансформацији Србије, затим се осврнуо и на поједине пословне моделе, значај кооперације и колаборације.

Испред Федрације европских друштава за ергономију учесницима за обратио др Ђула Сабо, који је том приликом подсетио да је Србија једна од планица те организације. Он је затим указао на значај ергономије, не само  као дисциплине индустријског инжењерства, него и на пољу стандардизације у европском оквиру.

Учеснике скупа поздравила је и проф. др Весна Спасојевић Бркић са Катедре за индустријско инжењерство МФ. Она се  том приликом захвалила Министарству просвете, науке и технолошког развоја РС на дугогодишњој подршци у организацији скупа, а затим и организационом и програмском одбору скупа, као и рецензентима радова који су, како је навеле, у великој мери допринели  успешном раду конференције.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.