Humboldt-Kolleg 2018: Ка чвршћој научној сарадњи

„Одрживи развој и климатске промене: повезивање истраживања, образовање, политикe и праксe“ назив је конференције коју је у оквиру прославе 210 година Универзитета у Београду, организовао Хумболтов клуб Србије. Скуп је одржан од 19. до 22. септембра у згради Ректората УБ, а акценат је стављен на актуелне изазове одрживог развоја савремене цивилизације и питање у  коликој мери су климатске промене последица деловања човека на животну средину, или су оне само последица турбулентних, али нормалних, појава у развоју Земље као планете..

Конференцију је званично отворио досадашњи ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић, а учеснике скупа су поздравили и немачки амбасадор у Београду Томас Шиб, заменик генералног секретара Хумболтове фондације Томас Хесе,  потпредседник САНУ Зоран Поповић,  државни секретар за високо образовању у МПНТР РС, проф. др Виктор Недовић, државни секретар за екологију у Министарству заштите животне средине, проф. др Владимир Џамић и директор ДААД-а у Београду,  Симоне Хајне.

Радни део конференције одвијао се у седам сесија, а  раду скупа учествовало је 146 научника, углавном Хумболтоваца, из 24 земље. Одржано је и осам пленарних предавања, на којима су говорили еминентни професори из Немачке и Хумболтовци из иностранства. Овде је важно напоменути да су међу учесницима скупа, осим истраживача из области техничких и природних наука, били и представници хуманистичких наука.

Успеху конференције, кроз своје радове, допринели су и млади истраживачи, потенцијални добитници престижне Хумболтове стипендије.  Ако говоримо кроз бројеве, на скупу је одржано укупно 103 усмених и 19 постер презентација, као и један округли сто.

Посебну пажњу учесника приквукла је панел дискусија о раду Хумболтове фондације, на којој је заменик генералног секретара фондације Томас Хесе говорио о могућностима сарадње, а новоизабрани ректор Универзитета у Београду, проф. др Иванка Поповић представила је на научне и образовне резултате БУ у протеклих 210 година.

Према речима председника Хумболтовог клуба Србије, проф др. Мирка Коматине, који је и организатор конференције, скуп је испунио очекивања.

„Поред научног аспекта остварен је социјални аспект, који ће свакако доринети поспешивању сарадње Хумболтових стипендиста из региона и света. Такође, можемо очекивати и унапређење научне сарадње са Немачком, о чему говори и присуство немачког амбасадора и званичника немачке амбасаде у Београду, као и високог представника Хумболтове фондације“, закључио је проф. Коматина.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.