Производња у 21. веку захтева употребу нових технологија

Србија треба да буде више индсутријализована како би постигла виши ниво раста и њена економија опстала у све суровијој тржишној утакмици у свету. То је основна  порука учесника панела који је другог дана Међународне конференције  „САД-ЕУ-ЈАПАН-СРБИЈА, ТЕХНОЛОШКИ САМИТ – ИНДУСТРИЈА 4.0 ЗА МАЛЕ И СРЕДЊЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ“, одржан у компанији Фијат Крајслер Аутомобили у Крагујевцу.

Централна тема скупа била су практична искуства у примени концепта Индустрија 4.0. Поред Фијата, своја искуства представили су и компанија Ball Packaging, као и представници познатог америчког произвођача лиминки, компаније NCR, који су говорили о развоју IoT (интернет ствари) и софтвера за управљање Big date analitic.

Учеснике панела је поздравио директор ФЦА у Србији Алесио Леонарди, који је истакао да је фабрика у  Крагујевцу један од најмодернијих погона у оквиру Фијатове групације, с обзиром да већ примењује најсавременије инструменте производње.“ У новој фабрици већ развијамо дигиталну производњу кроз развој напредних решења за виртуелну симулацију наспрам физичког окружења. Укључена решења, базирана су на анализи података, адитивној производњи, предиктивном одржавању и хоризонталној и вертикалној интеграцији и  до сада смо инвестирали 1,4 милијаде евра“, нагласио је Леонарди.

Државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић је рекао да ће то министарство пажљиво проучити све препоруке Конференције. „Министарство привреде ће са пажњом проучити све препоруке које буду проистекле са овог скупа, јер је пред нама израда и усвајање нове индустријске политике Србије, која је један од кључних предуслова за затварање поглавља 20 у преговорима са ЕУ“, нагласио је Стојановић.

„Производња у 21. веку захтева употребу нових технологија. Истовремено, како свет буде напредовао у процесу производње, биће потребно одредити где и како главни иноватори и индустријски ресурси могу обезбедити помоћ неоподну за напредак производње“ истакао је амерички амбасадор у Србији Кајл Рендолф Скат.  Он се осврнуо на искуство његове земље и оно што САД чине како би унапредиле индустријски развој. „Ми у Сједињеним Државама помажемо развој напредног производног процеса. Како бисмо били успешни, стварамо и одржавамо културу која омогућава овај вид јединствене иновације у којој се концепти прилагођавају и користе у практичној примени“, нагласио је амерички амбасадор.

Представници Привредне коморе Србије истакли су да је аутомобилска индустрија увек огледало стања индустрије једне земље. Сви технолошки и пословни трендови скоро увек су прво примењивани управо у аутоиндустрији и управо због тога је присуство Групације ФЦА у Србији од огромног значаја. Привредна комора Србије подржава своје чланице у процесима дигиталне трансформације и увођења Индустрије 4.0, свесна да је то предуслов за опстанак на све конкурентнијем глобалном тржишту.

Панелу, чији је домаћин била компанија Фијат Крајслер Аутомобили присуствовало је више од стотину гостију, креатора иновативних политика, директора компанија, представника индустријских удружења и академске јавности – међународних и домаћих експерата, научника и истраживача. Конференција је организована у оквиру Недеље високих технолошких знања коју организују Машински факултет у Београду у сарадњи са ПКС, комерцијалним одељењем Америчке амбасаде у Београду и компанијом ФЦА Србија, уз подршку Министарстава науке и технолошког развоја и Министарства привреде у Влади Републике Србије.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.