Најављена реконструкција зграде старе топлане МФ, ускоро и нови плато

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић је заједно са градским менаџером Града Београда Гораном Весићем обишао зграду старе топлане Машинског факултета у Иванковачкој улици и најавио да ће Влада Србије у наредном периоду разматрати пројекат реконструкције тог објекта као приоритет.

Ове године Машински факултет обележава 70 година постојања и желимо да помогнемо студентима који се баве дигитализацијом индустрије да добију свој простор. Планови су да се у згради топлане изгради Национални центар за роботику и иновациону дигитализацију индустрије како би млади у једном иновационом амбијенту могли да дају свој допринос“, рекао је Поповић.Подсетивши на вишедеценијску традицију МФ, министар је истакао да та образовна установа има изванредну историју и садашњост, те да сарађује са најзначајнијим домаћим и страним компанијама. Зато се студентима мора омогућити амбијент, али и технологија и техника како би и у будућности могли да раде још више и боље. Машински факултет има велику помоћ и од Града Београда и мислим да ћемо у сарадњи са Градом овај пројекат врло брзо почети да реализујемо“, нагласио је министар.

Декан МФ, проф. др Радивоје Митровић рекао је да је бивша топлана у Иванковачкој 5 државна зграда дата на коришћење Машинском факултету и да се данас само делимично користи. У једном делу зграде смештене су Катедра за бродоградњу и део Катедре за термотехнику, а други део зграде, у коме су били смештени котлови за производњу топлотне енергије, одавно се не користи. Тај део простора је сада потпуно празан, али веома погодан за адаптацију и то је добра прилика да МФ добије, не само простор за лабораторије, него и могућност да компетенције и вештине студената подигне на виши, светски ниво. Кроз системски осмишљен рад и пројекте попут израде аутомобила, дрона, квадрокоптера, 3Д штампача и сл., не само да би квалитет наставе и научноистраживачког рада подигли на виши ниво, него би отворили и већи простор за међународну сарадњу, истакао је проф. Митровић.

Машински факултет има идејни пројекат уређења дела зграде старе топлане, али не и средства за његову адаптацију, због чега су се обратили надлежним државним институцијама. Влада Србије, коју представаља министар Поповић, ово види као сјајну прилику за реализацију приоритета да, кроз подизање предузетничког духа, формирање старт ап-ова, спин оф, пословно техничких инкубатора , иновативних центара, део најбољих студената инжењерства, задржи у земљи. С друге стране, наставио је, кроз овај пројекат и сам Машински факултет би добио одрђене бенефите, а министар Поповић је обећао да ће кроз разделе у Буџету РС предвиђене за иновације, али и кроз друге буџетске разделе, покушати да овај пројекат кандидује као један од приоритетнијиг за финансирање у овој и наредној години. То је, по мом мишљењу оптималан рок, нагласио је проф. Митровић.

МФ добија и нови плато

Градски менаџер Горан Весић је рекао да ће током ове године почети реконструкција улица Краљице Марије, 27. Марта, Џорџа Вашингтона, Цара Душана и навео да је то прилика да се уреди плато испред МФ. Реконструкција ових улица је велики пројекат Града Београда и радиће се у неколико фаза и то је прилика да Машински факултет, у години када обележава 70 година постојања и 145 година науке о машинству, добије улаз у зграду какав заслужује. То смо већ радили испред Правног факултета и Факултета политичких наука, а сада је на ред дошао и Машински факултет. У том смислу ћемо као Град, заједно са Машинским факултетом, учествовати у томе како би студенти добили уређен простор где могу да седе и проводе време, нагласио је Весић.

Град Београд блиско сарађује са истраживачима Машинског факултета и та сарадња нам је веома важна, рекао је градски менаџер подсетивши да и студенти МФ иду на праксу у неколико градских предузећа. У сарадњи са Београдским универзитетом спроводимо БГ праксу у оквиру које стотине студената пролази кроз наша јавна предузећа и мислим да треба да наставимо да сарађујемо на тај начин, рекао је Весић. Осим тога, подсетио је, Град Београд је заједно са Београдским универзитетом и Министарством просвете пре неколико година обновио рад Научно-технолошког парка у Београду и то управо по моделу инкубатора са Машинског факултета. Оно у чему су они успели, преселили смо у НТП, што се показало добрим јер је то сада место са 50 компанија у којима ради 560 младих инжењера, нагласио је Весић.

Декан МФ је поздравио одлуку градских власти да у склопу реконструкције улице Краљице Марије уреди и простор испред Машинског факултета. Спремност градске управе да препозна и финансијски помогне сарадњу појединих факултета БУ са Градом Београдом је свакако леп гест, оценио је проф Митровић. Ово је још једна потврда да је Град Београд сарадњу са Универзитетом у Београду препознао као кључног генератора сопственог развоја, јер на тај начин може успешније и јефтиније решавати своје развојне проблеме. Подсетивши да МФ годинама сарађује са великим бројем јавних комуналних предузећа, декан МФ је изразио наду да ће у наредном периоду та сарадња бити много боља.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.