Делегација Технолошког универзитета Анхуи на МФ

Делегација престижног Технолошког института Анхуи из НР Кине, у оквиру вишедневне радне посете Срији, у понедељак 19. децембра, посетила је Машински факлтет у Београду, Четворочлану кинеску делегацију, коју предводи проректор Универзитета Анхуи, професор Саинвен Веи, примио је декан МФ, професор др Радивоје Митровић са сарадницима.

Госте из Кине, претходно је примио ректор БУ, професор др Владимир Бумбаширевић. Том приликом уприличено је свечано потписивање Споразума о научној сарадњи између два универзитета, који је иницирао Машински факултет. Састанку у Ректорату БУ присуствовали су представници Министарства образовања, науке и технолошког развоја РС, Машинског факултета и Института “Михајло Пупин”, као и представници кинеске Амбасаде у Београду.

Како је саопштено из  Ректората БУ, током разговора је истакнута је изузетна сарадња коју су МФ и Институт Михајло Пупин остварили са Технолошким институтом Анхуи, а предложени су и потенцијални нови видови и облици сарадње, кроз размену студената, наставника и истраживача, као и кроз заједничке истраживачке пројекте које би подржале владе две земље.

После састанка у Ректорату БУ, где су разматрани различити аспекти будуће сарадње одржан је састанак и на Машинском факултету, на којем је било речи о плановима за њену конкретизацију. Између осталог, разматране су активности на билатералним пројектима научно-технолошке сарадње Републике Србије и НР Кине, за које постоји позив, посебно у области нових производних технологија, рекао је након састанка продекан МФ за међународну научну сарадњу, професор др Ненад Зрнић. Једна од идеја је формирање заједничке истраживачко-развојне јединице –Joint Center of Competence for Robotics and Cyber-Physical Manufacturing Systems,  на чијем конципирању заједно раде Машински факултет и Институт Михајло Пупин из Београда.

До четвртка, када кинеска делегација завршава посету Србији, биће одржано низ радних састанака. Покушаћемо да конкретизујемо све  теме које су биле предмет разговора, односно дамо прве предлоге пројекта, као и идеје како да се превазиђу одређене административне препреке када је реч о формирању заједничког истраживачко-развојног центра, нагласио професор Зрнић.

Говорећи о значају посете, наш саговорник је истакао да је успостављање научне билатералне сарадње између Србије и Кине у обостраном инересу – Кина у нашој земљи види могућност лакшег продора на тржиште Западне Европе, односно земаља чланица ЕУ. С друге стране, Србија би могла да следи кинеска искуства у сарадњи науке и привреде, која су у великој мери допринела муњевитом развоју  Кине, која ће, према свим проценама, ускоро постати прва економска сила у свету. У том контексту, успостављање научно-технолошке сарадње са Кином је од велике користи за Србију, посебно за њену индустрију, закључио је професор Зрнић.

( Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.